MUSALLA'YA TARİHİ DOKUNUŞ

MUSALLA'YA TARİHİ DOKUNUŞ
Büyükşehir Belediyesi; Konya’nın tarihini gün yüzüne çıkarmaya ve geçmişi aydınlatmaya devam ediyor. Musalla Mezarlığı’ndaki çalışmalar neticesinde Cennet Çukuru ve Zemzem Kuyusu sembolize ediliyor

BÜYÜKŞEHİR GEÇMİŞE IŞIK TUTUYOR

Büyükşehir Belediyesi Konya’nın tarihini gün yüzüne çıkarıp yarınlara ulaştırmaya devam ediyor. “Tarihe vefa sevgiyle olur” temasıyla son yıllarda kapsamlı bir kazı ve restorasyon çalışması yapan Büyükşehir Belediyesi, “şehrin hafızası” konumundaki Musalla Mezarlığı’nda da tarihe ışık tutuyor.

ŞEHİTLER MEKANI: CENNET ÇUKURU

Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan 141 nolu adada Cennet Çukuru olarak adlandırılan ve tarih kitaplarında Selçuklu şehitlerinin medfun olduğu yazılı olan bu bölümün tanıtım ve restorasyonu için düğmeye basıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde bugün oldukça karmaşık olan mezar taşları düzenlenecek.

BU KUYUDA ZEMZEM AŞILANIYORDU

Cennet Çukuru’nun tarihini anlatan tabela asılırken, eski bir Selçuklu geleneği olan zemzem aşılama kuyusu da temsili olarak bölgeye yerleştirildi. Rivayete göre Kutsal Topraklardan getirilen zemzem bu kuyuya dökülüyor ve kuyudaki su aşılanarak hacca gidemeyenlerin de zemzem suyu içmesi sağlanıyordu.

 Musalla’da yatan tarih

Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan tarihi yapılan Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile yeniden canlanıyor. Tarihi namazgahtan sonra, Cennet Çukuru’da yarınlara miras bırakılacak

Konya çok eski bir tarihe dayan şehir özelliğinin yanında tarihi yapılara da ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Bugünlerde unutulmaya yüz tutmuş, yeni nesil tarafından pek bilinmeyen tarihi yapılan Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile gün yüzüne çıkıyor. Bu eserlerden Musalla Mezarlığı’nın içinde bulunan Cennet Çukuru ve Namazgah da belediye tarafından gün yüzüne çıkarılan eserlerden.

ANADOLU’NUN İLK TÜRK ŞEHİTLİĞİ

Mezarlığın 141 nolu adasında bulunan Cennet Çukuru hakkında bilgi veren Sanat Tarihçisi Devrim Kuşdoğan, “Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Konya’yı fethedeceği zaman öncü birliklerini Konya’ya gönderir. Bu öncü birlikler Bizans askerleri tarafından şehit edilirler ve bir bataklığa atılırlar. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Konya’nın fethinin ardından bu askerlerin akıbetini öğrenir ve şehit askerler bulundukları yerden çıkarılarak Cennet Çukuru denilen yere defnedilir. Zamanla buranın mezarlığa bürünmesi ardından Selçuklu Sultanları, önemli devlet adamları, din adamları bu şehitliğe yakın olmak için buraya gömülmeye başlar. Anadolu’nun ilk Türk şehitliği olma özelliği taşıyor” dedi.

TARİH YENİDEN CANLANIYOR

Büyükşehir Belediyesi tarihi yapının yanına eskiden burada bulunan ancak günümüzde yok olan zemzem kuyusunu da temsili olarak konuşlandırdı.  Anadolu Selçukluları döneminde hacıdan dönenler zemzem suyunu kuyu ile buluşturuyorlardı ve bu şekilde kuyunun aşılanması sağlanıp, hacca gidemeyenler kuyudaki sudan istifade etmiş oluyorlardı. Bu gelenek temsili kuyu ile belediye tarafından yeniden canlanacak. Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan namazgah da eskiden ordunun sefere gitmesi, karşılanması gibi olaylara ev sahipliği yaparken şimdilerde özellikle Ramazan aylarında yoğun bir şekilde kullanılıyor. 800 yıllık tarihi namazgahta son 5 yıldır açık hava teravih namazları düzenleniyor.  Ayrıca şehit cenazeleri de burada kılınan namazın ardından şehitliğe defnediliyor. (M. Esad Çağla)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.