MÜSİAD tarihi ticareti canlandırdı

MÜSİAD tarihi ticareti canlandırdı
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı gerçekleştirildi

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından tarihi mirasa sahip çıkmak ve geçmişten geleceğe ticaretin gelişimini temsili olarak ortaya koymak için düzenlenen “Mazi’den Ati’ye Ticaret Kervanı Yürüyüşü” programı MÜSİAD Konya Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’nda gerçekleştirildi. 
Katılımcılar, yapılan duanın ardından at ve develerden oluşan temsili ticaret kervanı ile 2,5 kilometre yol yürüyerek Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı’na ulaştı. Kervan katılımcılar tarafından karşılandı. Daha sonra Konya’da ve çevre şehirlerde üretilen ürünlerin taşındığı yükler indirildi. Gerçekleştirilen kervan yürüyüşü ile birlikte ticaret geçmişine ışık tutmuş oldular.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Geçmişte olduğu gibi bugünde Ticaret, insanların en önemli uğraşlarından biridir. Ticaretin daha kolay yapılabilmesi için geçmiş yıllarda yapılan birçok çalışmayla günümüz ticaret anlayışı ortaya çıkmıştır. Anadolu coğrafyasında hüküm süren Selçuklu ve Osmanlı Devletleri ticareti daha iyi şartlar altında sürdürmek için o günün şartlarında önemli çalışmalar yapmıştır. Bunların başında ise; ulaşım ve konaklama imkânlarının kısıtlı olmasından dolayı ticaret kervanlarının konaklamaları ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaları için işlek ticaret yolları üzerine büyük hanlar ve kervansaraylar inşa etmişlerdir. Geçmişte önemli ticaret kervanlarının geçiş güzergâhı üzerinde yer alan Kızılören Kuruçeşme kervansarayımızda, MÜSİAD Konya olarak tarihi değerleri yaşatmak ve mirasımıza sahip çıkmak için birçok organizasyon gerçekleştirdik ve yapmaya da devam edeceğiz. Ahilik geleneğine sahip Anadolu girişimcisi olarak bizler ahilik kavramını, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültür olarak görüyoruz. Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Ahi Evran, geleceği arayanlar için, geçmişte yakılan bir ışıktır. Bu çerçevede bizlere düşen en önemli görev, dünü ve bugünü iyi bilmeliyiz. Kökü maziden olan ati bilincini sürekli taze tutmalıyız. Ticaret hayatının temellerini oluşturan tarihi değerlere, kültürlere ve miraslara sahip çıkmalıyız. Bu doğrultuda bizler de hem Sivil Toplum Kuruluşu olarak hem de iş dünyasının temsilcileri olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve girişimcilerimiz ticaretle ilgili birçok noktada sorun yaşamaktadır. Özellikle günümüz ticaretinin önemli bir kısmı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Şehrimizin denizlere uzaklığı ve liman bağlantısının bulunmaması Konyalı sanayicilerimiz için önemli bir eksiklikti. Her platformda şehrimizin bu eksikliği biran önce giderilmesi çağrısı yaptık. MÜSİAD Konya Şubesi’nce hazırlanan ve devlet projesi haline dönüşen Lojistik Merkez projemizle ilgili ilk kazmayı nihayet vuruldu. MÜSİAD Konya başta olmak üzere herkesi memnun etmiştir. Kervanımızda Konya’mızda üretilen ürünlerin yanı sıra çevre şehirlerimizde üretilen ve MÜSİAD Şube Başkan ve yöneticilerimiz tarafından getirilen ürünler taşınmıştır. Kervanımızın yönü Şehrimizden Akdeniz’e doğrudur. MÜSİAD olarak ihracata verdiğimiz önemi temsil etmesi açısından oldukça önemliydi. Yüklerimizi indirdiğimiz Kervansarayımızda Konya’nın ve çevre şehirlerin ihracatına çok büyük katkı sağlayacak olan Lojistik Merkezimizi temsil etmektedir. Umuyorum ki sadece kentimizin değil bölgemizdeki tüm şehirlerin de ihracatını artıracak olan merkezimizin açılısını da kısa bir sürede gerçekleştirmiş oluruz” dedi.
Program katılımcılar yemek ve aşure ikramı ile sona erdi. Programa, AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Antalya, Isparta, Afyon ve Aksaray Şube Başkan ve Yöneticileri, MÜSİAD Konya Şubesi 2. Dönem Başkanı Hasan Angı, 5. Dönem Başkanı Aslan Korkmaz, 6. Dönem Başkanı Dr. Lütfi Şimşek ile basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.