Musul Barajı’nın güçlendirilmesi

Musul Barajı’nın güçlendirilmesi
Irak hükümeti İtalyan Trevi şirketi ile barajın kuvvetlendirilmesi anlaşması imzaladı

ROMA (AA) – İtalya Dışişleri Bakanlığınca İtalyan firması Trevi ile Irak hükümeti arasında Musul Barajı’nın restorasyonu için anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Bakanlığın açıklamasında, firma yöneticileri ve Iraklı yetkililerin, Bağdat’taki yoğun görüşmelerin ardından çökme riski taşıyan barajın güçlendirilmesine yönelik sözleşmeyi imzaladıkları belirtildi.

Açıklamada, Iraklı yetkililerin kararı doğrultusunda barajın sağlamlaştırılması işlemlerinin geliştirilebileceği de vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, New York’ta temaslarda bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni’nin ABD ve Iraklı yetkililerle görüşmesinde, Irak’ın restorasyonla ilgili sözleşme koşullarını hızlandırmasının gündeme geldiği kaydedildi.

İtalya Başbakanı Matte Renzi de geçen aralık ayında özellikle DAEŞ tehlikesine karşı 450 İtalyan askerinin baraj ve çevresinde görev yapacağını açıklamıştı.

İtalyan basınınca restorasyonu 2,2 milyar doları bulacağı bildirilen Musul Barajı, 2014'te bir dönem DAEŞ kontrolüne geçmiş ancak kısa bir süre sonra Peşmerge kuvvetleri tarafından geri alınmıştı. Dicle Nehri üzerine inşa edilen ve 1983'te açılan, 131 metre yüksekliğinde ve 3,2 kilometre uzunluğundaki barajın, 8 milyon metreküp kapasitesiyle bölgedeki 1,7 milyon kullanıcıya elektrik sağladığı belirtiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.