Musul operasyonunun önündeki engeller

Musul operasyonunun önündeki engeller
Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkmen: - "Irak yönetiminin IŞİD'in elinden kurtaramadığı pek çok bölge bulunuyor. Irak ordusunun uzun hazırlıklarına rağmen Musul'dan daha ufak yerlerde bile IŞİD'e karşı başarıl

ANKARA (AA) - Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen, son günlerde Irak'ta yaşanan asker sevkiyatına bakılarak yakın bir tarihte Musul operasyonunun başlayacağı konusunda beklentiye girmenin doğru olmadığını söyledi.

Irak'ta Musul etrafında yaşanan askeri hareketlilik konusununda AA muhabirine açıklamalarda bulunan Erkmen, "Irak yönetiminin IŞİD'in elinden kurtaramadığı pek çok bölge bulunuyor. Irak ordusunun uzun hazırlıklarına rağmen Musul'dan daha ufak yerlerde bile IŞİD'e karşı başarılı olamadığını gördük. Musul, IŞİD'in en güçlü olduğu yerlerin başında geliyor. Irak ordusu ve hükümete bağlı milis grupların IŞİD'e karşı karnesi çok parlak değil" dedi.

- Musul zor bir hedef

Musul'a yakın zamanda bir operasyon olması yönündeki ihtimalin zayıf olduğunu dile getiren Erkmen, "Musul şehir ve coğrafya olarak büyük ve zor bir hedef. Halen devam eden operasyonlar sonlanmadan ve Bağdat'ın güvenliği tamamen sağlanmadan Musul'a yönelik bir operasyonun, yeni sorunların ortaya çıkmasına neden olacağı tahmin ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Musul'u kurtaracak kişinin kim olduğu en az Musul'un kurtarılması kadar önemlidir" diyen Erkmen, "IŞİD'in çıkarılmış olduğu bölgelerde Şii milislerin yaptıkları Sünni Araplar arasındaki endişeleri artırıyor. Irak yönetimi bu endişeleri azaltmak için Musul operasyonunun başına Musullu Sünni bir generali getirdi" görüşünü savundu.

- Musul operasyonu Rakka ile bağlantılı

Erkmen, Musul operasyonunun mezhep eksenli bir çatışmaya dönüşebileceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Musul operasyonunun mezhepsel çatışmaya dönüşme ihtimali var. Operasyona katılacak askerlerin ehil olup olmadıkları konusunda ciddi şüpheler söz konusu. Sahayı çok iyi bilen ve gelen saldırılara ciddi direniş gösteren bir IŞİD var. Musul operasyonu Rakka'daki durum ile birebir bağlantılı. Rakka'da IŞİD'in üzerinde ciddi bir baskı oluşturulmamışken Musul'a saldırmak ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir."

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Bilgay Duman da Musul'a yönelik muhtemel operasyon hakkında şimdiye kadar farklı tarihlerin dile getirildiğini ancak hiçbirinde operasyonun gerçekleştirilmediğini hatırlattı.

Operasyonun tarihi konusunda Irak yönetimiyle uluslararası koalisyon güçleri arasında bir anlaşmazlığın olduğunu vurgulayan Duman, "Irak yönetimi Musul operasyonunu 2016'nın ilk yarısında yapmayı planlıyor. Ancak ABD, Musul operasyonunun 2016'nın sonu veya 2017'nin başlarında yapılmasını istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Sünniler artık IŞİD'den sıkılmış durumdalar"

Musul operasyonunun yapılabilmesi için kentin etrafının DAEŞ'ten temizlenmesinin ve lojistik hatlarının kesilmesinin gerekli olduğunu belirten Duman şunları söyledi:

"Irak yönetimi bu yönde operasyonlarını henüz tamamlamış değil. Bağdat'ın güvenliğini sağlamlaştırmak için Bağdat'ın etrafına 3 metrelik duvar örülmeye başlandı. IŞİD halen Irak'ta yeni saldırılar düzenleyebilecek kapasitede. IŞİD'in bu güçte olduğu bir dönemde Musul'a yapılacak bir operasyondan kısa vadede sonuç alınabileceğini düşünmüyorum."

Duman, son günlerde Iraklı Sünnilerin DAEŞ'e karşı mücadelesinde artış yaşandığını vurgulayarak, "ABD ve koalisyon güçleri Sünnileri IŞİD'e karşı mücadeleye teşvik ediyor. Geçtiğimiz mart ayında Tikrit'te IŞİD'e karşı yapılan operasyona çok sayıda Sünni aşiret katıldı. Sünniler artık IŞİD'den sıkılmış durumdalar. Kontrolü altındaki bölgelerde kaynakların tükenmeye başladığı IŞİD'ın yönetimi gittikçe sertleşiyor" ifadelerini kullandı.

Irak ile Suriye arasındaki dört sınır kapısından üçünün halihazırda IŞİD'ın kontrolünde olduğunu hatırlatan Duman, "Önümüzeki günlerde Musul'a yönelik bir operasyonun olacağını beklemiyorum. ABD'nin dile getirdiği Musul operasyon tarihi daha gerçekçi gözüküyor" diyerek, Musul operasyonu konusunda hala ciddi problemlerin olduğuna vurgu yaptı.

Irak ordusuna bağlı ağır silahlarla donatılmış 4 tugaydan oluşan 4 bin 500 asker bir süre önce Musul kent merkezinden yaklaşık 60 kilometre mesafede, Peşmerge güçlerinin kontrolündeki Mahmur ilçesindeki "Ninova Ortak Operasyonlar Komutanlığı Üssü'ne" konuşlandı. Bu askeri hareketlilik Musul operasyonunun yakın zamanda olacağı iddialarını gündeme getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.