Muzaffer Arkan kimdir, nereli? Muzaffer Arkan biyografisi

Muzaffer Arkan kimdir, nereli? Muzaffer Arkan biyografisi
1923 yılında Konya’nın Seydişehir ilçesinde dünyaya gelen müzisyen, eğitimci ve akademisyen Muzaffer Arkan, Türkiye'de çok sesli müziğin benimsenip yayılması uğraş vermiştir. İşte Muzaffer Arkan hakkında merak edilenler.

Muzaffer Arkan, 1923 yılında Konya’nın Seydişehir ilçesinde doğdu. Müzik eğitimine Konya'da Müzik Öğretmeni Arif Şahap Öktem ile başladı. Kısa sürede başta keman olmak üzere birçok enstrümanı çalmayı öğrendi. İlk, orta ve lise öğrenimi esnasında Okul ve Halkevi orkestraları ile korolarında üye ve şef olarak yer aldı.

Liseyi bitirdikten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nın Kompozisyon ve Orkestra Şefliği bölümüne giren Arkan, Ferhunde Erkin'le sekiz yıl piyano, Ferit Alnar ve Eduard Zuckmayer ile birer yıl armoni çalıştıktan sonra, çalışmalarını altı yıl boyuncaAdnan Saygun'un sınıfında sürdürdü.

Arkan, konservatuardan mezun olduktan sonra aynı kuruma öğretim görevlisi olarak atandı ve kulak terbiyesi, solfej, armoni, enstrüman bilgisi, form bilgisi, piyano ile partitür çalma, müzik analizi, kontrapunkt, koro ve koro yönetimi dersleri verdi.

m3.png

Carl Orff'un geliştirdiği "Orff-Schulwerk" müzik eğitim sistemini 1956'da Türkiye'ye getirip ilk defa TED Ankara Koleji'nde uyguladı. Program; Arkan'ın Türk çocuk tekerlemeleri ve folklorundan yararlanarak hazırladığı eserler ile Orff'un eserlerini kapsamaktaydı.

Arkan, Carl Orff'un isteği üzerine bu programın ses kayıtları Ankara Radyosu'nda gerçekleştirilmiş ve Bavyera Radyolarında yayınlanmak üzere Almanya'ya, Brüksel Uluslararası Fuarı'nın Orff Pavyonu'nda seslendirilmek üzere Belçika'ya, Mozarteum'daki Uluslararası Salzburg Festival, Yaz Kursları ile konferanslarda kullanılmak üzere Avusturya'ya gönderilmişti.

1965 yılında -sonradan Ankara Çok Sesli Korosu adını alacak olan - "Radyo Çocuk Korosu" adlı amatör koroyu kuran Arkan, Türkiye'de çoksesli müziğin benimsenip yayılması için 1973 yılında Adnan Saygun, Cevad Memduh Altar, Mithat Fenmen, Sevda And, Cenap And, Saadet Berna ve Samim Bilgen'le birlikte Ankara Çoksesli Müzik Derneği'ni kurdu.

Arkan, dernek bünyesinde kurduğu korolar, pek çok uluslararası festival ve yarışmada ödüller aldı ve ilki 1996'da düzenlenen, daha sora 1998 ve 2001 yıllarında gerçekleştirilen Uluslararası Ankara Koro Festival ve Yarışmalarının fikir babası, kurucusu ve düzenleyicisi oldu.

Arkan, 10 Temmuz 2006 tarihinde öldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum