Myanmar'da Htin Kyaw'ın devlet başkanı olması

Myanmar'da Htin Kyaw'ın devlet başkanı olması
Sivil devlet başkanını memnuniyetle karşılayan ordu yetkilileri, yeni hükümet ile işbirliği içinde olmayı vaat etti

YANGON (AA) – Myanmar'da ordu, 54 yıllık askeri yönetimin ardından seçilen ilk sivil devlet başkanını memnuniyetle karşıladı.

Başkomutan Kıdemli General Min Aung Hlaing, yaptığı açıklamada, ordunun "ülkenin istikrarı, birliği ve gelişmesi için yeni hükümet ile her alanda işbirliği içinde olacağını" belirterek, dün parlamentoda yapılan seçimde 652 oyun 360'ını alarak devlet başkanı olmaya hak kazanan U Htin Kyaw'ı tebrik etti.

Aung Hlaing'ın açıklaması, Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) tarafından takdir gördü.

Parti Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Myo Aung, AA muhabirine verdiği demeçte, "Açıklamadan memnunuz, öte yandan bunun sadece bir açıklama olarak kalmasından endişe ediyoruz" dedi.

Aung, orduyla işbirliği içinde olmanın hayli zor göründüğünü ifade ederken, parti üyelerinin ülkenin iyiliği için orduyla işbirliği içinde çalışabileceğine inandığını dile getirdi.

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılan genel seçimleri büyük farkla kazanan NLD'nin lideri Aung San Suu Çii, anayasanın çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü nedeniyle devlet başkanlığına aday olamamıştı.

Suu Çii'nin çocukluk arkadaşı olan ve muhalif liderle aynı lisede okuyan 69 yaşındaki Htin, Myanmar'da yüksek eğitim seviyesi, kişisel duruşu ve Suu Çii açısından mutlak güvenirliliğiyle tanınan bir siyaset adamı olarak görülüyor.

Htin, 1 Nisan'da devlet başkanlığı koltuğuna oturacak.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.