Myanmar'da iktidarın devri

Myanmar'da iktidarın devri
NLD, reformlar konusunda endişeli

Myanmar'da iktidarı 1 Nisan'da ordu destekli Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nden (USDP) devralacak Ulusal Demokrasi Birliği (NLD), ordunun reformların hızlandırılması konusunda istekli davranmayacağından tedirginlik duyduğunu açıkladı.

Ülkede 8 Kasım'da düzenlenen seçimlerde oyların yüzde 70'inden fazlasını alan NLD'den adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yönetici, AA muhabirine verdiği röportajda, iktidarın devri sürecinin zaten zor olmasını beklediklerini, bu konuda sabırlı davranmaya çalıştıklarını söyledi.

"Ama sadece taleplerini kabul etmemizi istiyorlar, onlarla müzakere yapmak imkansız" diyen NLD yöneticisi, sorunun Suu Çii'nin başkanlığı olmadığını vurguladı. Yetkili, "Ordunun işbirliği olmadan reformları hızlandıramayız" diye konuştu.

USDP'nin eski parlamenterlerinden Thura Aung Ko da AA muhabirine yaptığı açıklamada, NLD ile ordu arasındaki görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkmadığını belirtti.

NLD'nin yine de 1 Nisan'da iktidarı devralmasının ardından daha fazla reform için müzakereleri sürdüreceğini vurgulayan Aung Ko, "NLD'nin ordunun siyasetten çekilmek için zamana ihtiyacı olduğunu fark etmeye başladığına inanıyorum. Ordunun da halkın iradesini kabul etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Myanmar basını ve siyasi analistler, ordunun NLD'den, eski generalleri Yangon, Mandalay, Shan ve Rakhine gibi dört önemli bölge ve eyaletin başkanı olarak atamasını istediğini belirtiyor. NLD ise geçen hafta, ülkedeki 14 bölge ve eyaletin başkanlarını sadece parti üyeleri arasından belirleyeceğini açıklamıştı.

NLD, 8 Kasım'daki seçimlerde parlamentodaki 664 milletvekilliğinden 390’ını kazanmıştı. Uzun yıllar ülkeyi yöneten USDP ise sadece 42 milletvekilliği alabilmişti. Anayasaya göre, milletvekillerinin yüzde 25’ini ordu mensupları oluşturuyor. Bu durum, özellikle anayasa değişikliklerinde yüzde 75’in üzerinde milletvekilinin desteği gerektiğinde ordunun rolünü belirleyici kılıyor.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.