Myanmar'da Suu Çi'ye darbe tehditi

Myanmar'da Suu Çi'ye darbe tehditi
Su Çi'nin devlet başkanı olmasını istemeyen milliyetçi Myanmarlılar, anayasada bu yönde değişiklik yapılması durumunda askeri darbe olacağını iddia etti

YANGON (AA) - Myanmar'da milliyetçiler, 8 Kasım'da düzenlenen seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) lideri Aung San Suu Çi'yi askeri darbe ile tehdit etti.

Myanmar Ulusal İşler Ağı tarafından başkent Yangon'da düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık 600 kadar milliyetçi protestocu, yetkililerden, Nobel ödüllü muhalif Suu Çi'nin devlet başkanı olmasını önleyen anayasa maddesini değiştirmemesini istedi.

Üzerinde "59" yazan tişörtler giyen göstericiler, "Anayasanın 59. maddesi değiştirilemez. Korunmalıdır" sloganları attı.

Gösteriyi düzenleyenlerden Win Ko Ko Lat, AA muhabirine yaptığı açıklamada protestocuların Suu Çi'nin devlet başkanı olmasını önlemek için mücadeleye hazır olduğunu söyledi.

"Anayasanın 50. maddesine herhangi bir şekilde müdahale edilmesine kesinlikle karşı çıkıyoruz. Bu maddenin ülkemizi yabancı ülkelerin müdahalesinden koruduğuna inanıyoruz" diye konuşan Ko Lat, milliyetçi eylemcilerin böyle bir değişimi asla kabul etmeyeceğini vurguladı.

Ko Lat, "NLD eğer böyle bir değişimi zorla yapmaya çalışırsa, büyük olasılıkla askeri darbe olur" dedi.

Gösteriye katılanlar arasında Ma Ba Tha adlı radikal milliyetçi Budist örgütün çok sayıda rahip üyesinin de bulunduğu ancak örgütün bazı üyelerinin gösteriye katılmadığı bildirildi.

Örgütün önde gelen rahiplerinden Pamaukkha , AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada Suu Çi'nin devlet başkanı olmayı hak ettiğini dile getirdi.

Gösteriye katılmayan Pamaukkha, Suu Çi'nin ülkenin gelecek devlet başkanı olabileceğini ancak Ma BA Tha'nın Suu Çi'nin bazı yasaları değiştirmesine asla izin vermeyeceğini kaydetti.

Pamaukkhai "Su Çi'yi 1982 Vatandaşlık Yasası ve 4 Irk ve Din Yasalarına dokunmaması konusunda uyarıyorum" şeklinde konuştu.

Suu Çii, seçimi kazanmasına karşın oğulları İngiltere vatandaşı olduğu için devlet başkanlığına aday olamıyor.

NLD parlamenterleri, anayasanın "meşru çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan" 59. maddenin "f" bendini değiştirme önerisi sunacaklarını ilan etmişti.

Anayasa değişikliği için parlamentonun üçte ikisinin desteğine ihtiyacı olan NLD'nin seçimlerde 664 milletvekilliğinden 390’ını kazanması söz konusu değişikliğin yapılabileceği ihtimalini ortaya çıkardı. Uzun yıllar ülkeyi yöneten Birlik Dayanışma ve Partisi'nin (USDP) ise sadece 42 milletvekilinin bulunduğu Myanmar parlamentosunun üyelerinin yüzde 25'ini ise ordu mensupları oluşturuyor.

Yerel basın, NLD ile ordu arasında görüşmelerin sürdüğünü, Suu Çi'nin başkan olma ihtimalinin bulunduğunu iddia etmişti. Ordunun sahip olduğu Myawaddy gazetesi ise ordunun yasada herhangi bir değişiklik yapılmasını anayasaya aykırı olarak gördüğünü yazmıştı.

Arakanlı Müslümanlar Myanmar'da 1982'de kabul edilen söz konusu yasayla vatandaşlık haklarını kaybederek, "devletsiz" konumuna düşmüşlerdi. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.