Namıdiğer Şarlo Charlie Chaplin kim?

Namıdiğer Şarlo Charlie Chaplin kim?
Siyah beyaz ve sessiz film denince akla gelen ilk isimi Charlie Chaplin’in dün doğum günüydü.

Dünya sinemasına katkısı tartışılmayan, siyah beyaz ve sessiz filmin akla gelen ilk temsilcisi, yarattığı Şarlo karakteriyle özdeşleşen Charlie Chaplin’in dün 131’inci doğum günüydü.

CHARLİE CHAPLİN KİMDİR?

Chaplin, 16 Nisan  1889’ Londra’da dünyaya geldi.  İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve komedyen. Charlie'nin henüz o üç yaşına bile gelmeden ayrılan annesi ve babası müzikhollerde ve çeşitli tiyatrolarda çalışan profesyonel sanatçılardı. Sahne adı Lily Harley olan annesi Hannah Harriet Pedlingham Hill (1865-1928) profesyonel olarak sahneye ilk kez 19 yaşında çıkmıştı. Annesi ve -başka babadan doğma- kardeşi Sydney Chaplin ile birlikte Londra'nın fakir semtlerinde çeşitli evlerde büyüyen Chaplin' in yaşamı ruhsal dengesizlikler yaşayan annesinin durumunun kötüye gitmesi ile zorlaştı. Anne Hannah, 1894'teki bir sahne performansı sırasında sesini kaybetmiş ve hemen ardından yaşadığı ekonomik zorlukların da etkisiyle psikolojik sorunları artmıştı. Onun bir rehabilitasyon merkezine yatırılmasının ardından çocukları Charlie ve Sydney, metresiyle birlikte yaşayan babaları Charles Chaplin Sr.'nin yanına yollandı. Charlie ve Sydney bu dönemde Kennington Road School' a gönderildiler. Charles Chaplin Sr, henüz 37 yaşındayken üstesinden gelemediği alkolizm nedeniyle, oğlu Charlie henüz on iki yaşındayken, hayatını kaybetti. Charlie İlk sahne tecrübesini ise 'The Eight Lancashire Lads' adlı grupta çalışırken yaşadı. Charlie Chaplin başlarda İngiliz olmasından ötürü kaynaklanan ‘yabancılığı’ ve iddialı tavırları ile Mack Sennett tarafından şüpheyle karşılansa da kısa süre içinde yeteneğini kanıtladı ve 'Keystone' ile birlikte çalıştığı bir yıl boyunca 35 filmde rol aldı.

ŞÖVALYE OLDU

Charlie Chaplin, 1975 yılında ise 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görüldü Charlie Chaplin. Dünya sinemasına katkıları nedeniyle yön veren Chaplin yani ‘Şarlo’ aslında dünyanın sorunlarına değindi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.