Namık Çevik kimdir, nereli? Namık Çevik biyografisi

Namık Çevik kimdir, nereli? Namık Çevik biyografisi
1934 yılında Konya’nın Beyşehir ilçesinde doğan Namık Çevik, Türkiye’de bulunmayan “Pediatrik Onkoloji” Bilim Dalını kuran isim. İşte Namık Çevik hakkında merak edilenler.

Namık Çevik, Konya Beyşehir’de ilçesinde 1934 yılında doğdu. Lise eğitimini 1953’te Konya Lisesi’nde, lisans eğitimini ise 1959’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden tamamladı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsünde asistan olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları eğitimine başladı.

Asistanlığın son senesinde Prof. Dr. Burhan Say gözetiminde “Pediatrik Hematoloji” konusunda tez çalışmalarını yürüten Çevik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları dalında uzmanlığını (1963) almasını takiben aynı yıl eşi Dr. Necla Çevik ile birlikte ABD’nin Virginia eyaleti Charlottesville kentinde bulunan Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Bölümünde yan dal asistanlığına başladı.

Çevik, 1965 yılı Temmuzunda Virginia’dan New York’a geçmiş ve burada Sloan Kettering Research Institute ve Memorial Cancer Center’de “Pediatrik Onkoloji Çocukluk Çağı Kanserleri” bölümünde yan dal asistanlığına başladı. Bu kurumlarda, alanında uzman kişilerle çalışma olanağına sahip oldu. 

Türkiye’ye 1966 yılında dönen Çevik, önce Ankara’da Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları başasistanı olarak göreve başladı ve Mayıs 1970 - Kasım 1971 yılları arasında askerlik hizmetini Konya Askeri Hastanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak tamamladı.

Kasım 1971’de hocası Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın daveti üzerini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak göreve başlayan Çevik, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ilk icraat olarak, o güne kadar Türkiye’de bulunmayan “Pediatrik Onkoloji” Bilim Dalını kurdu ve çalışmalarını özellikle çocukluk çağı kanser hastalarının tedavileri yönünde yoğunlaştırdı.

Prof. Dr. Namık Çevik, 1969 yılında dışarıdan başvuru ile sınava girerek Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doçenti unvanını aldı ve 975 yılında profesörlüğe, 1981’de Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi Başhekimliğine, 1981’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığına, 1981’de de Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Enstitüsü Müdürlüğüne getirildi.

Prof. Dr. Namık Çevik, 1982 yılında Türkiye’de Çocuk Hematolojisi ve Çocuk Onkolojisi yan dal uzmanlıklarını aldı. Aynı yıl, 2547 no.lu yasa çerçevesinde Prof. Dr. Dinçer Fırat ile birlikte Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi bünyelerinde birer Onkoloji Enstitüsü kurulmasına ön ayak oldu.

Hacettepe Üniversitesi Pediatrik Onkoloji Dalında geçirdiği 16 yıl boyunca (1971–1987) beş binin üstünde “Çocukluk Çağı Tümör Vakası” tanı ve tedavisini yöneten ve asistanlara ilk günden itibaren eğitime başlamak suretiyle bugün Türkiye’de mevcut pediatrik onkolog ve pediatrik onkoloji öğretim üyelerinin yetişmelerine katkısı oldu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki hizmetleri sonrasında, İzmir’ de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Çevik, Pediatrik Hemotoloji ve Onkoloji bilim dallarını kurarak bu alandaki hizmetlerini sürdürdü.

Türkiye’nin 3. Onkoloji Enstitüsünü 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kuran Dr. Namık Çevik, iki devre rektörlük yaptıktan sonra 1996 yılında bu görevden ayrıldı ve 1998 yılında da kendi isteği ile emekli oldu.

Mayıs 2000 tarihinde Başkent Üniversitesinde Rektör Danışmanı olarak göreve başlayan Çevik, 2004 yılından itibaren de Başkent Üniversitesi İzmir Zübeyde Hanım Araştırma ve Uygulama Hastanesi Merkez Müdürü olarak görevini sürdürdü.

Dr. Namık Çevik’in 39 u yabancı dilde olmak üzere 89 bilimsel yayını 42’i uluslararası kongrelerde sunulmuş 92 bildirisi ve yayınlanmış 3 kitabı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.