NATO'dan göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye destek

NATO'dan göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye destek
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: (2) - "NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2, derhal Ege Denizi'ne doğru harekete geçmeye başlayacak, gözlem yoluyla istihbarat toplamaya ve Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi

BRÜKSEL (AA) - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye yapacağı katkı çerçevesinde, NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin derhal harekete geçmeye, Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi sağlamaya başlayacağını bildirdi.

Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı basın toplantısında NATO'nun yardımının detaylarının en kısa sürede askeri makamlarca ele alınacağını belirterek, "Müttefikler, bu görevi güçlendirme yollarını araştıracak. Karar, kaçak göçmen botlarını durdurma veya geri gönderme ile ilgili değil. NATO, göçmen kaçakçılığı ve suç şebekeleri ile mücadele için kritik bilgiler temin etme ve gözetleme görevinde bulunacak. Bunu, ulusal sahil güvenlik birimleri ve AB ile işbirliği içinde yapacağız" dedi.

NATO'nun aynı zamanda Türkiye-Suriye sınırında istihbarat, gözlem faaliyetlerinin artılmasına karar verdiğini de kaydeden Stoltenberg, "Türkiye, bu krizin ön cephesinde yer alıyor ve bu karar NATO'nun geçen aralık ayında aldığı desteği tamamlayacak. Hızlı bir şekilde yanıt vermek önemli. Çünkü bu kriz hepimizi etkiliyor ve hepimiz çözüm bulmaya katkı yapmalıyız" diye konuştu.

ABD'nin talebi üzerine DAEŞ'le mücadelede erken uyarı uçakları AWACS'ların kullanılmasına da karar verildiğini açıklayan NATO Genel Sekreteri, "Askeri planlayıcılar şimdi detaylar üzerinde çalışıyor. Bu karar, ortak düşmanımız olan DAEŞ'in etkisinin azaltılması ve yok edilmesi için koalisyonun yeteneklerini artıracak" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, bir soru üzerine ise bölgede bulunan NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'nin derhal Ege Denizi'ne doğru harekete geçmeye başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda gözlem yoluyla istihbarat toplamaya ve Türkiye ve Yunanistan'daki sahil güvenlik birimleri ile diğer yetkililere önemli bilgi sağlamaya başlayacak. Bu, NATO'nun gerekli istihbarat ve destek sağlayacağı bir karar olarak derhal uygulanacak. Ardından, FRONTEX'le bilgi paylaşımı gibi bazı meseleleri netliğe kavuşturacağız."

NATO Daimi Deniz Görev Grubu 2'de halihazırda 3 gemi olduğunu ancak bazı müttefiklerin bu grubu destekleme kararı aldığını ifade eden Stoltenberg, dolaysıyla gemis sayısının artmasını umduğunu kaydetti. NATO Genel Sekreteri, alınan kararın sığınmacı ve göç akışını durdurma ve şu ana kadar yapılandan daha iyi bir şekilde insani trajediler ile başa çıkmada Yunanistan, Türkiye ve AB'ye yardım etmekle ilgili olduğunu vurguladı.

(Bitti)




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.