NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasının 17. yılı

NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasının 17. yılı
Bombardıman sırasında hayatını kaybeden güvenlik güçleri için Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da anma töreni düzenlendi- İçişleri Bakanı Stefanovic: "Sırbistan, devlet ve halk için yaptıklarınızı hiçbir zaman unutmayacak."

BELGRAD (AA) - Kosova'daki savaşın devam ettiği 1999 yılında, ülkedeki Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması üzerine NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının yıl dönümünde, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da anma töreni düzenlendi.

NATO bombardımanı sırasında büyük zarar gören dönemin Genelkurmay Başkanlığı binası önündeki törene İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, askerler ve din adamları dahil kalabalık bir grup katıldı.

İçişleri Bakanı Stefanovic, burada yaptığı açıklamada, NATO bombardımanı sırasında hayatını kaybeden güvenlik güçlerini anmak üzere toplandıklarını belirterek, "Sırbistan, devlet ve halk için yaptıklarınızı hiçbir zaman unutmayacak." dedi.

Stefanovic, NATO bombardımanı sırasında 167 güvenlik personelinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, bombardıman altında geçen 77 günde ülkedeki güvenlik güçlerinin korkaklığı değil cesur olmayı tercih ettiğini vurguladı.

Başbakan Aleksandar Vucic de Sırbistan'ın orta kesimlerinde bulunan Varvarin şehrinde, NATO bombardımanı sırasında hayatını kaybeden siviller için düzenlenecek törene katılacak.

- NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması

Kosova'daki savaşın son dönemlerinde, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması, ayrıca BM'nin Kosova'daki çatışmaların sona erdirilmesi için ülkeye gözlemci gönderme teklifini Belgrad yönetiminin kabul etmemesi üzerine, NATO, eski Yugoslavya topraklarındaki bazı hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlemişti.

24 Mart 1999'da başlayan hava müdahalesi, 1 Haziran 1999'a kadar sürmüştü.

Operasyon sonucunda ülkedeki askeri hedeflerin yanı sıra bazı okullar, sağlık merkezleri, medya kuruluşları, dini ve tarihi mekanlar zarar gördü. Hava müdahalesi ülkeye 30 milyar dolarlık zarar verdi. Resmi rakamlar açıklanmamakla birlikte, müdahale sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişinin öldüğü, 12 binden fazla kişinin yaralandığı tahmin ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.