Nekbe'nin 68'inci yılı

Nekbe'nin 68'inci yılı
Lübnan'daki Filistinli mülteciler, Nekbe'nin 68'inci yılı dolayısıyla İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Filistinli mülteciler, Nekbe'nin (Büyük felaket) 68'inci yılı dolayısıyla İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.

İsrail işgali nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan Filistinli mülteciler, yaşadıkları felakette sorumluluğu olduğu gerekçesiyle İngiltere'yi protesto etti.

Lübnan'daki muhtelif kamplardan gelen, aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da olduğu onlarca Filistinli, İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde toplandı. Filistin bayrakları ve "Topraklarımıza dönmek istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan Filistinliler, İngiltere hükümetine İsrail'in kurulması konusunda işlediği hatayı düzeltme çağrısında bulundu.

Filistinli mültecilerden bir heyet, "İngiltere'nin, Filistinlilerin 1948'den beri yaşadığı felaketten sorumlu olduğu" mesajını içeren mektubu, Büyükelçi Hugo Shorter'e iletilmek üzere yetkilere teslim etti. Gösteri sırasında alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

- "Filistin halkına karşı işlediğiniz hatayı düzeltin" mesajı

Gösteriye katılan Filistinli mülteci Hasan Eyüp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Filistinliler, 1948'de İngiltere'nin de dahil olduğu ve desteklediği planla çıkarıldığı topraklarına dönmek istiyor." dedi.

Eyüp, İngiliz hükümetine, "Filistin halkına karşı işlediğiniz bu hatayı düzeltin" mesajını iletmek istediklerini dile getirdi.

Filistinli mülteciler ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) yardımları kısıtlama kararını da protesto etti. UNRWA geçen yılın ortasında yeterli finansman sağlayamadığı için sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini duyurmuştu.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük felaket) olarak anıyor.

BM'nin 1950'de yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kaldı. Şu anda 5 milyondan fazla Filistinli, mülteci konumunda bulunuyor. BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık beş yüz bin Filistinli mülteci yaşıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.