Nevruz kutlamaları

Nevruz kutlamaları
Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde'de Nevruz Bayramı kutlandı

KAYSERİ/NEVŞEHİR/KIRŞEHİR/NİĞDE (AA) - Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Niğde'de Nevruz Bayramı, etkinliklerle kutlandı.

Kayseri Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Sabancı Kültür Merkezi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar olan Türk devletlerinde nevruzun, bahar bayramı olarak kutlandığını söyledi.

Nevruzun kara kıştan çıkışın göstergesi olduğunu ifade eden Aygenç, "Kar altında kalmış buğdaylar bir karış başak veriyor. Bizler onun coşkusunu yaşıyoruz. Doğa uyanıyor, bunları görünce içimizde coşku hissediyoruz. Dostluğu, kardeşliği bir arada yaşamak için insanlar bu bayramı kutluyor. Biz de burada hep birlikte coşku içinde bayramı kutluyoruz." diye konuştu.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Güven de Nevruz Bayramı'nın Orta Asya'dan Balkanlara kadar kesintisiz bütün coğrafyada neşeyle, şenlikle kutlandığını dile getirerek, nevruzun aydınlık ve güzel günlerin müjdecisi olmasını temenni etti.

Törende, Türk Cumhuriyetlerinden gelen ve ERÜ'de eğitim gören öğrenciler bayrak gösterisi yaptı.

Daha sonra nevruz ateşi yakılarak örs üzerinde demir dövüldü. Aygenç, Güven, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Taymuş ve diğer protokol üyeleri nevruz ateşinin üzerinden atlarken ilginç görüntüler oluştu.

Tören kapsamında nevruz için hazırlanan boyalı yumurtalar tokuşturuldu.

- Nevşehir

Nevşehir’de özel bir okulun kampüsünde düzenlenen etkinlikte, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hacıbektaş Semah Topluluğu gösteri sundu.

Şiir dinletisinin ardından nevruz ateşi yakılarak, örste demir dövüldü. Katılımcılar okulun bahçesinde yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı. Nevruz için hazırlanan boyalı yumurtalar tokuşturuldu.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve protokol üyeleri daha sonra okul bahçesine fidan dikti.

- Kırşehir

Kırşehir Valiliği önünde düzenlenen kutlamalara, Vali Necati Şentürk, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Murat Bulut, Belediye Başkanı Vekili Veli Şahin, kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Sarıkaya, burada yaptığı konuşmada, nevruzun öneminden bahsetti.

Lise öğrencilerinin okudukları şiirlerin ardından, katılımcılara ahi helvası ikram edildi.

Kutlamalarda, nevruz ateşi yakılarak, örste demir dövüldü.

- Niğde

Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Belediyesi önünde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı vererek, "Çanakkale ruhuyla birlik ve beraberlik içerisinde, gönül ve kalp birliğiyle vatanımızın, milletimizin, istikbalimizin peşinde olacağız. Bugün bu mesajı teröre ve teröre yardım eden herkese haykırıyoruz." dedi.

Konuşmanın ardından, Vali Kılıç, AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Garnizon Komutanı Albay İbrahim Taşkın, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt ve protokol mensupları örste demir dövdü.

Daha sonra Vali Kılıç'ın yaktığı nevruz ateşinin üzerinden atlanarak baharın gelişi kutlandı. Kılıç, ateşin üzerinden geçebilmek için üç defa atladı.

Öte yandan 21 Mart Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla vatandaşlara 5 bin çam fidanı dağıtıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.