Nevruz kutlamaları

Nevruz kutlamaları
Kültür ve Turizm Bakanı Ünal:- "İçinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde Nevruz Bayramı'nı buruk şekilde idrak ediyoruz. İnsanlara ve toplumlara bazen acılar çarpar. Acıların çarptığı dönemlerden geçiyoruz"- "Terörün, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef a

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, içinden geçilen zorlu dönemde nevruzun buruk şekilde idrak edildiğini belirterek, "İnsanlara ve toplumlara bazen acılar çarpar. Acıların çarptığı dönemlerden geçiyoruz. Terörün, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alacak kadar gözünün döndüğüne şahit olduğumuz ve dirliğimize, düzenimize, birliğimize, beraberliğimize kastedenlerin, maalesef kalplerindeki iyilik duygusunu kaybedenlerin ve bu kaybedişlerini yalancı barış ve kardeşlik söylemleriyle kapatmaya çalışanların riyakarlıklarına şahit oluyoruz." dedi.

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatınca (TÜRKSOY), Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıklarının destekleriyle Opera Sahnesi'nde nevruz konseri düzenlendi.

Bakan Ünal, buradaki konuşmasına, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle programa gelemediğini bildirdiği Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun selamlarını ileterek başladı.

Bu coğrafyada dirlik, düzen, sevgi, barış, iyilik ve kardeşliğin bahar bayramıyla, nevruzla anlatıldığını belirten Ünal, nevruzun "yeniden diriliş" anlamına geldiğine işaret etti.

Ünal, "İnsanın, insanca olanın, yaşamanın yeniden hatırlandığı gündür nevruz. Ve nevruz her seferinde bize bir şeyi yeniden fısıldar. Korumamız gereken en temel şey kalbimizdeki iyilik duygusudur." şeklinde konuştu.

- "Acıların çarptığı dönemlerden geçiyoruz"

İçinden geçilen bu zorlu dönemde Nevruz Bayramı'nı buruk şekilde idrak ettiklerini kaydeden Ünal, "İnsanlara ve toplumlara bazen acılar çarpar. Acıların çarptığı dönemlerden geçiyoruz. Terörün, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alacak kadar gözünün döndüğüne şahit olduğumuz ve dirliğimize, düzenimize, birliğimize, beraberliğimize kastedenlerin, maalesef kalplerindeki iyilik duygusunu kaybedenlerin ve bu kaybedişlerini yalancı, barış ve kardeşlik söylemleriyle kapatmaya çalışanların riyakarlıklarına şahit oluyoruz." dedi.

"Bu hain odaklar, iyiliğin, dirliğin, düzenin, barışın, kardeşliğin ve o kardeşlik ateşinin yakıldığı bugün de yine dirliğimizi, düzenimizi sağlamaya çalışan, sadece vatandaşlarımızın güvenliğini ve özgürlüklerini rahatça yaşamalarını sağlamak için görev yapan 5 güvenlik görevlimizi şehit etti" ifadesini kullanan Ünal, şöyle devam etti:

"Buradan nevruzun ruhuna tutunarak, sizlere sormak istiyorum, eğer insanoğlu siyaset kurumunu ve siyaset kurumu aracılığıyla sorunlarını çözebilmeyi keşfetmiş ve siyasetin barış ortamında kendisine temsil yetkisi verilen parlamenterler aracılığıyla demokratik siyasetin bir gereği olarak anayasal bir zeminde, meşru bir zeminde kendi haklarını ve özgürlüklerini rahatça kullanabilmenin imkanı varken ve bu ortamın oluşturduğu dirliğe ve düzene kasteden, silaha sarılan ve daha acısı, işte gerçek anlamda bu ülkeye bahar gelsin diye başlatılmış Çözüm Süreci'ni, Suriye'deki katil Esed'in rejimini korumak için feda etmiş ve masum gençleri ellerine silah tutuşturarak bir nefret aletine dönüştürmüş olanlar, nasıl nevruzdan, nevruzun dirlik, düzen, barış, kardeşlik ve iyilik arayışından bahsedebilirler."

İyiliğin ve yardımlaşma duygusunun kazanacağını vurgulayan Ünal, "İnsanlara ve toplumlara bazen acılar çarpar. Ama insanoğlu her zaman acılarını iyileştirmeyi bilir ve başarır. Şundan emin olun ki iyilik kazanacaktır. İnsanlığın kalbindeki merhamet, yardımlaşma duygusu, yardımlaşma kazanacaktır ve nevruzun ruhu kazanacaktır. Çünkü tarih boyunca iyilik hiçbir zaman kaybetmemiştir. Tarih boyunca insanoğlunun merhamet duygusu, insanoğlunun üzerinde yükseldiği evrensel değerler hiçbir zaman kaybetmemiştir. Yeter ki biz kalbimizdeki iyilik duygusunu muhafaza edelim. Akif'in söylediği gibi 'Girmeden bir millete tefrika, düşman giremez, topu attıkça sineler, onu top sindiremez." diye konuştu.

- "Binlerce yıllık gelenek tüm insanlığın ortak değeri"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ise "Gelin nevruzun içinde barındırdığı sevgi ve kardeşliği yeryüzünün her köşesine beraberce taşıyalım." dedi.

Birleşmiş Milletlerin 21 Mart'ı "Uluslararası Nevruz Günü" kabul ettiğini söyleyen Koru, böylece binlerce yıllık geleneğin, tüm insanlığın ortak değeri haline geldiğine dikkati çekti.

Nevruz kültürünü oluşturan coğrafyanın, bugün şiddet ve acıyla anıldığını anlatan Koru, "Bu duruma artık 'dur' dememiz lazım. Nevruzun herkese ortak mesajı sevgidir, barıştır, dostluktur." değerlendirmesinde bulundu.

Koru, "Son dönemde gerçekleştirilen terör saldırıları yüreğimize ateş saldı. Ancak biz huzurumuzu kaçırmaya çalışanlara inat, birlik ve beraberliğimizi daha da perçinleyeceğiz. Bizi üzmeye çalışanları sevindirmeyeceğiz. Kardeşlik bağlarımızı tazeleyecek, birlik beraberlik ve dayanışma ruhumuzu daha da canlandıracağız." diye konuştu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ise Avrasya coğrafyasında yaşayan halkların nevruzu zenginleştirdiğini belirterek, "Yeniliğin, iyiliğin, aydınlığın, sıcaklığın, hoşgörünün ve bağışlanmanın adı olan nevruz, insanlığa umut, yaşama sevinci, huzur getiren bir bayramdır." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan konserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Gençlik Topluluğu ile TÜRKSOY üye ülkelerinin sanatçılarının yer aldığı karma orkestranın şarkıları ve dans gösterileri sunuldu.

Etkinlik öncesinde Bakan Ünal, opera binasının önünde nevruz ateşini Kaseinov ile yakarak demir dövdü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.