Nijer'de seçimlere doğru

Nijer'de seçimlere doğru
Ülkede pazar günü düzenlenecek devlet başkanı seçiminde 15 aday yarışacak- Aynı gün genel seçimin de yapılacağı ülkede yaklaşık 7,5 milyon seçmenin oy kullanması bekleniyor

NIJER (AA) - Nijer'de hafta sonu devlet başkanı seçimi ve genel seçim düzenlenecek.

Ülkede yaklaşık 7,5 milyon kişinin oy kullanması beklenen devlet başkanı seçiminde mevcut Devlet Başkanı Mahamadu Issufu dahil 15 aday bulunuyor. Genel seçimlerde ise meclisteki 171 koltuk için 2 bin 772 aday yarışacak.

Geçen ay sonunda kurulan ve muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu (COPA), seçimin ikinci tura kalması durumunda ortak aday desteklemeyi hedefliyor.

Öte yandan COPA, yaptığı yazılı açıklamada, Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı (CENI) İbrahim Bube'nin resmi kimlik kartı olmayan kişilere, tanık bulundurarak oy kullanma hakkı verdiği hatırlatılarak, bunun hileye sebep olabileceği belirtildi. Seçmenler ve güvenlik güçlerine, tanıkla oy kullanma işlemine karşı çıkma çağrısı yapılan açıklamada, Bube'nin istifa etmesi gerektiği kaydedildi.

CENI önceki gün, kimliği olmayan ancak seçim listesinde kayıtlı veya kimliği olan iki kişinin tanıklığına başvuranların oy kullanma işlemini kabul edeceğini açıklamıştı.

Seçimde yarışacak adaylardan 4'ü COPA'ya bağlı. Bunlar arasında Kalkınma Topluluğu Ulusal Hareketi Partisi'nden Seini Umaru, Nijer Demokratik Hareketi Partisi'nden eski Parlamento Başkanı Hama Amadu, eski Devlet Başkanı Mahamane Usman ile Cumhuriyet ve Demokrasi İçin Birlik Partisi'nden Amadu Cisse yer alıyor. Diğer 10 aday ise Issufu'nun eski müttefiklerinden oluşuyor.

İlk turda herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alarak birinci çıkmaması durumunda seçimlerin ikinci turunun 20 Mart'ta yapılması planlanıyor.

Nijer'de devlet başkanı seçimi en son eski Devlet Başkanı Mamadu Tandja'ya 2010'da düzenlenen darbeden sonra 2011'de yapılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.