Nijerya'da yolsuzlukla mücadele

Nijerya'da yolsuzlukla mücadele
Askeri ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla 300 kişi ve kuruluş hakkında dava açıldı

LAGOS (AA) - Nijerya'da, 618 milyon dolar değerindeki kamu ihalesinde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 300'den fazla kişi ve kurum hakkında dava açıldı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Garba Shehu, Ekonomik ve Mali Suçlar Komisyonu (EFCC) tarafından başlatılan soruşturmada 2011-2015 yılları arasında yapılan savunma harcamalarının incelendiğini belirtti.

Shehu, emekli ve muvazzaf askeri personelin de dahil olduğu soruşturmanın, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Sambo Dasuki ve eski Genelkurmay Başkanı Alex Badeh'in gözaltına alınmasına yol açan 2,1 milyar dolarlık silah tedarikine ek olarak görüldüğünü ifade etti.

Şaibeli kamu ihalesinin, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı Ofisi (ONSA) tarafından verildiğini söyleyen Shehu, "Bugüne kadar yaklaşık 35,2 milyon dolar para, hakkında soruşturma açılan kişi ve kuruluşlardan tahsil edildi" dedi.

Shehu, 206 milyon doların soruşturma açılan şirketler tarafından ödeneceğini, kalan 377 milyon dolar paranın da şirketlerin bazılarından tahsil edilip edilmemesi gerektiğine karar vermek için EFCC tarafından soruşturma önerisinde bulunulduğunu söyledi.

ONSA tarafından kişi ve kuruluşlara, herhangi bir sözleşme ya da işin bitirildiğine dair belge olmadan ödeme yapıldığını belirten Shehu, "Komite ayrıca, bazı şirketlerin imzalanır imzalanmaz hüküm ifade eden sözleşmelerin vergi yükümlülüklerini karşılamadığını da ortaya çıkardı." açıklamasında bulundu.

Ülkede ocak ayında, 2,1 milyar dolar tutarındaki askeri harcamaları kötü veya yanlış yönettiği iddiasıyla 17 üst düzey yetkiliye karşı yolsuzluk davası açılmıştı.

Badeh'in ardından bazı eski üst düzey askeri yetkililerin de yolsuzluk şüphesiyle gözaltında tutulduğu ifade edilmişti.

Abuja'da, 2012'nin Ekim ayından 2014'ün Ocak ayına kadar hava kuvvetlerinin başında bulunduğu süre zarfında zimmetine para geçirmekle suçlanan Badeh, 2014'te Genelkurmay Başkanlığına terfi etmişti.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, şeffaflığı teşvik etmek ve hükümet içinde yolsuzlukları engellemek amacıyla mal varlığını açıklamıştı. Seçimden önce yolsuzlukla mücadele etme sözü veren Buhari, yolsuzluğu Afrika'nın en büyük sorunu olarak tanımlamıştı.

Davanın merkezinde, eski Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan'ın ulusal güvenlik danışmanı Sambo Dasuki olduğu iddia edilmişti. Dasuki'nin Boko Haram örgütüne karşı operasyonlarla ilgili silah alımında usulsüzlük yapması nedeniyle geçen yıl aralık ayında tutuklandığı bildirilmişti.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.