Nijerya'daki operasyon

Nijerya'daki operasyon
Eşiyle birlikte gözaltında tutulan Şii din adamı Zakzaki'nin sağlık durumunun iyi olmadığı belirtildi

KANO (AA) - Nijerya'da gözaltında tutulan Şii hareketin lideri İbrahim Zakzaki'nin görme yetisini kaybetmek üzere olduğu bildirildi.

İnsan Hakları Savunucusu Avukat Femi Falana, Zakzaki'nin Nijerya ordusunun evine düzenlediği operasyon nedeniyle gözlerinin neredeyse görmediğini ve vücudundaki mermilerin çıkarılması için birçok ameliyat geçirdiğini söyledi.

Zakzaki ve eşinin aralık ayında gözaltına alınmalarının ardından kendilerine ilk kez ulaştığını belirten Falana, Şii din adamı Zakzaki'nin ailesine ve doktoruna ulaşmasına izin verilmediğini belirtti.

Falana, ülkenin istihbarat servisinin yöneticisine salı günü yazdığı mektupta, yasa dışı gözaltında tutulan çiftin şartsız tahliyesini talep ettiğini kaydetti.

Askeri kaynaklar, Nijerya ordusunun, ülkenin kuzeybatısında Kaduna eyaletinin Zaria kentinde Nijerya İslam Hareketi'ne karşı aralık ayında düzenlediği operasyonda ölenler arasında İbrahim Zakzaki'nin de bulunduğunu açıklamıştı.

Daha sonra Nijeryalı General Adeniyi Oyebade, ordunun düzenlediği operasyonda Zakzaki'nin 7 müridinin öldürüldüğünü, öte yandan Şii liderin koruma amaçlı gözaltında olduğunu duyurmuştu.

Şiiler, Nijerya'daki yaklaşık 80 milyon Müslüman nüfusun küçük bir kısmını oluşturuyor. Genellikle ülkenin kuzeyindeki Kano, Sokoto ve Kaduna kentlerinde yaşayan Şiilerin nüfusunun, 4-6 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Daha önce barış içinde yaşayan Şiiler ve Sünniler arasında birkaç yıl önce, Sünni bir din adamının Şiiler tarafından öldürülmesinin ardından gerilim tırmanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.