O il için ürküten deprem uyarısı!

O il için ürküten deprem uyarısı!
Eskişehir Fay Zonu’nun hala aktif olduğu ve 7’nin üzerinde deprem üretme potansiyelinin bulunduğu tespit edildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) iş birliğiyle 2013 yılından bu güne yürüttüğü çalışmada, Eskişehir Fay Zonu’nun hala aktif yer aldığı ve 7’nin üstünde deprem üretme potansiyelinin yer aldığı saptama edildi.

Çalışmayı yürüten ESOGÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Erhan Altunel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında MTA’nın  Türkiye’de deprem üreten fayların haritası yaptığını hatırlatarak, haritadan  sonra 1995 yılında Dinar’da, 1998 yılında Adana’da, 1999’da yılında Gölcük’te  meydana gelen depremler söz konusu haritanın tekrardan gözden geçirilmesi  gerekliliğini ortaya koyduğunu kaydetti.

MTA’nın, bu haritayı 2012 yılında revize ettiğini söz eden Altunel,  şöyle konuştu: "Harita tamamlanmasından sonra deprem üreten faylar çizildi. Ancak  bunların ne kadar yoğun olarak deprem ürettiği, depremlerin büyükleri hakkında bilgi  yoktu. Bunun üstüne Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD)  bağlı Deprem Araştırma Merkezi, ’Ulusal Deprem Araştırma’ projesi başlattı. Bu  kapsamda 2023 yılına kadar memleketimizdeki tüm deprem üreten fayların tarihi  dönemdeki deprem aktiviteleri ve gelecekteki davranışları hakkında bilgiler elde  edilecek. MTA’nın koordinatörlüğünde ESOGÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta  Doğu Teknik Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi çalışmalar yürütüyor. Biz de  Eskişehir Fay Zonu’nun inceliyoruz. 2013 yılının haziran ayından başladığımız bu  çalışma, devam ediyor." 

"Eskişehir Fayı, aktif" 
 
Altunel, Eskişehir Fayı’nın jeolojik haritalarda ve Türkiye Diri Fay  Haritası’na yer sektör ve deprem üretme potansiyeli bulunan bir fay olduğunu  vurguladı. 
 
Fayın üstünde 1956 yılında 6.4 büyüklüğünde bir deprem meydana  geldiğini anımsatan Altunel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu depremin varlığı Eskişehir Fayı’nın aktif olduğunu gösteriyor. Bu  fayın düşey yönlü devinim ettiğini saptama ettik. Geçmişte, kocaman depremler  ürettiğine yönelik kanıtlar elde ettik. Fay üstünde açtığımız hendeklerde geçmiş  dönemlere ilişkin 1-1,5 metreye varan düşmeler görülüyor. Bu azalış depremin en az 7  büyüklüğünde olduğunun göstergesidir. Eskişehir Fayı, son 10 bin yılda birkaç  tane kocaman deprem üretmiş ve 7’nin üstünde deprem üretme potansiyeli var. Bu  fay, Bursa’dan başlıyor, Eskişehir’in doğusuna kadar uzanan 100-120 kilometre  uzunluğundaki bir hattır. Fayın üstündeki birtakım anahtar seviyelerden misal aldık.  O örnekler yaşlandırıldığında geçmiş zamanlarda bulunan depremlerin zamanlarını  bulacağız. Daha sonra kocaman depremlerin tekrarlanma aralıklarını saptama  edeceğiz." 
 
Altunel, fayın Eskişehir yerleşim yerindeki durumunun net şekilde  tespit edilmesi gerektiğini bildirdi.
 
Eskişehir Fay Zonu üstünde şahısların arasında bulanabileceği binanın  olmaması gerektiğine yer veren Altunel, "Çalışmamızın sonuçlarını rapor biçiminde  AFAD’a ve Eskişehir’deki belediye yetkililerine sunacağım. Çünkü, yetkililerin  karşı karşıya bulundukları tehlikenin bilincinde olmasını istiyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.