O karara rağmen dudak uçuklatan rakam!

O karara rağmen dudak uçuklatan rakam!
Hükümetin yasadışı dinlemeleri önlemek için ÖYM'leri kaldırmasına rağmen paralel yapının 1 milyon 200 bin dinleme karar aldığı ortaya çıktı.

Ergenekon soruşturması kapsamında 2008 yılında İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla hakkında dinleme, teknik takip ve takipsizlik kararı verilen Metin Yandırmaz, Erzurum’da katıldığı bir eğitim seminerinde yaptığı konuşmada, ''Rakamları duysanız inanın şok olursunuz'' dediği yasadışı telefondinlemeleriyle ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı. 

DİNLEME TALEBİNİN ADRESİ TMK

Terörle Mücadele Kanunu’nun onuncu maddesi kapsamına giren suçlara bakan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri’nin 20 ayda 1 milyon 200 bin adli dinleme kararı verdiği tespit edildi.

2012 yılında yapılan değişiklikle Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 250, 251 ve 252. maddelerine göre kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile özel yetkili ağır ceza mahkemeleri savcılıklarının yetki ve görevleri sona erdi. Kaldırılan ÖYM’lerin yerine ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Malatya, Samsun, Van’da Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu.

20 AYDA 1 MİLYON 200 BİN DİNLEME KARARI

Ancak geçtiğimiz Mart ayında kaldırılan ve 20 ay kadar görev yapan 11 ildeki bu 13 Ağır Ceza Mahkemeleri, adeta paralel yapının ‘dinleme karar merkezi’ haline geldi. 
Terörle Mücadele Kanunu’nun onuncu maddesi kapsamına giren suçlara bakan Ağır Ceza Mahkemeleri, milyonlarca insanı kayıt altına alan paralel yapının dinleme taleplerini onaylamakla görevlendiği ortaya çıktı.

Hayali terör örgütü uydurarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakın çevresi ile siyasetçi, gazeteci, STK temsilcileri, işadamları, hakim ve savcıların aralarında bulunduğu milyonlarca kişiyi kayıt altına alan paralel yapının vesayetini kurduğu Ağır Ceza Mahkemeleri, sadece 20 ayda tam 1 milyon 200 bin dinleme kararı verdi. 

Şok edici dinleme kararı detaylı incelendiğinde ise 11 ildeki bu 13 Ağır Ceza Mahkemesi, ortalama ayda 60 bin, günde ise 2 bin dinleme kararı aldı. Mahkeme başına ise günlük 153 civarında karar düşüyor. Yani bir hakimin 8 saat görev yaptığı düşünüldüğünde her mahkeme saatte ortalama 19 dinleme kararı verdi. 

DİNLENEN KİŞİ SAYISI MİLYONLARI AŞTI

13 Ağır Ceza Mahkemesi 20 ayda 1 milyon 200 bin dinleme kararı verdi. Ancak dinleme kararlarında ortalama 5 kişinin isminin yer aldığı hesaplandığında ise sadece bu mahkemelerden alınan dinleme kararlarıyla 6 milyon kişiyi kayıt altına aldı. Öte yandan, kurulan 13 Ağır Ceza Mahkemesi kendine bağlanan illerden talep edilen dinleme kararlarına da imza atabiliyordu. Bu da 81 ilde, yapının istediği kişilerle ilgili dinleme kararı alabilme imkanı sağladı. 

İSTANBUL’DA 192 BİN KİŞİYE YAKIN TAKİP

Dinlemelerle ilgili bir başka şok edici istatistik ise İstanbul’da yapılan dinlemelerdi. Paralel yapının önleme dinleme bahanesiyle 192 bin dinleme kararı aldığı tespit edildi. Dinleme kararlarında ortalama 5 ismin yer aldığı düşünüldüğünde, bu durum 960 bin kişiyle ilgili önleme dinlemesi yapıldığını ortaya çıkarıyor.

Kaynak : Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.