Obama'nın Suriye politikasına eleştiri

Obama'nın Suriye politikasına eleştiri
ABD’de Cumhuriyetçi Parti Senatörü Graham, Obama'nın Suriye'de bıraktığı boşluğun DAEŞ, Esed rejimi, Rusya ve İran tarafından doldurulduğunu vurguladı- Graham:- "Zamanında 'Esed gidecek' diyen Obama gitmek üzere ancak Esed olduğu yerde duruyor"- "Obama'nı

WASHINGTON (AA) - ABD’de Cumhuriyetçi Parti Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye politikasını eleştirerek, Obama'nın Suriye'de bıraktığı boşluğun DAEŞ, Esed rejimi, Rusya ve İran tarafından doldurulduğunu vurguladı.

ABD Senatosundaki “şahin kanat”ın başını çeken senatörlerden Graham, Hudson Enstitüsünde katıldığı panelde Obama yönetiminin Ortadoğu ve Suriye politikalarına sert eleştiriler getirdi.

Türkiye’yi de kapsayan Ortadoğu seyahati izlenimlerini paylaşan Graham, Ortadoğu'daki herkeste Obama yönetimine karşı ciddi bir memnuniyetsizlik olduğunu vurguladı.

Suriye'de muhaliflere yeterli desteği vermeyen Obama yönetiminin, DAEŞ'le mücadele noktasında sırtını PYD/YPG güçlerine yaslamasını ise "büyük bir hata" olarak nitelendirdi.

"Obama'nın Suriye politikasından Esed, Rusya ve İran kazançlı çıktı." diyen Graham, 5 yılı aşkın bir süre devam eden Suriye iç savaşında ölen yüz binlerce insanın Batı başkentlerinde yeterince dikkat çekmediğini de belirtti.

"Zamanında 'Esed gidecek' diyen Obama gitmek üzere ancak Esed olduğu yerde duruyor" diyen Graham, Obama'nın (kimyasal silahlar konusunda dile getirdiği) kırmızı çizgilerinin geçilmesini seyrettiğini ve caydırıcılığını kaybettiğini belirtti.

Obama yönetiminin, daha önceki Irak tecrübesinde "gereğinden fazla ders çıkardığını" ifade eden Graham, bu durumun Beyaz Saray'ı Suriye'de "pasif" ve "politikasız" bir çizgiye getirdiğini savundu.

- "Obama'nın bir Suriye politikası yok"

ABD'nin Irak'tan asker çekerken Suriye sınırını tamamen boş bıraktığını ve bunun ileride DAEŞ'in yayılmasını kolaylaştırdığını kaydeden Graham, bu durumu, Obama'nın bir Suriye politikasının olmamasına bağladı.

DAEŞ'le mücadele stratejisinin değişmesi gerektiğini söyleyen Graham, "İlişkileri iyi olan Mısır ile İsrail ortak bir güvenlik yaklaşımıyla Sina Yarımadası'nda DAEŞ'le savaşabilir." önerisini getirdi.

Aynı öneri çerçevesinde "Sünni" etiketi olan ortak bir koalisyon gücünün kurulmasının, Obama'nın mevcut stratejisinden daha çok işe yarayacağını iddia eden Graham, Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki muhtemel bir işbirliğinin makul bir ihtimal olduğunu dile getirdi ve bu bağlamda Arap-İsrail barış sürecinin önemine de işaret etti.

"Suriye'deki askeri dengeleri değiştirmeden hiçbir şey yapamazsınız." diyen Cumhuriyetçi senatör, Beşşar Esed koltuğunda oturmaya devam ettiği sürece Suriye'de sağlıklı bir siyasi geçiş sürecinin mümkün olmadığına dikkati çekti.

- "Bölge ülkelerinin finansman ihtiyacı var"

Graham, sabah da ABD Kongresi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölge ülkelerinin milyonlarca dolara ihtiyacı olduğunu aktardı.

Suriye’de iç savaşın neden olduğu sorunların üstesinden gelebilmelerinin yanı sıra giderek büyüyen DAEŞ militanları tehdidiyle mücadele edebilmeleri için Türkiye, İsrail, Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Ürdün gibi ülkelerin acilen finansman ihtiyacı bulunduğunu anlatan Graham, ihtiyaç duyulan rakama ilişkin bilgi paylaşmadı.

Özellikle Mısır, Lübnan ve Ürdün’ün DAEŞ militanlarına karşı sınırlarını güçlendirmesi için kendilerine daha iyi silah ve teçhizat yardımında bulunmaları gerektiğini belirten Graham, “Eğer Suriye’deki bu iç savaşa bir çözüm bulamazsak, Lübnan ve Ürdün’ün ne kadar daha dayanabileceğini tahmin edemiyorum.” ifadesini kullandı.

- Ortadoğu’daki liderler Trump’tan kaygılı

Senatör Graham, bir soru üzerine, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından iş adamı Donald Trump’ın kullandığı söylemin Ortadoğu’daki müttefiklerini kaygılandırdığını ifade etti.

Bölge ülkelerine seyahati esnasında herkesin kendisine Trump’ın dile getirdiği politikaları sorduğunu aktaran Graham, Trump’ın “aykırı biri” olduğunu söylediğini kaydetti.

Graham, Ortadoğulu yetkililerin özellikle Trump’ın Müslümanların ülkeye girişini yasaklamasına yönelik sözlerinden kaygı duyduklarını anlatarak, “Bu açıklamanın onlar için ne kadar yıldırıcı olduğunu size anlatamam.” dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.