Obezite ameliyatlarındaki ölüm riski:

Obezite ameliyatlarındaki ölüm riski:
Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, "Obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranı yüzde 0,5'in altında. Bu ameliyatlarda ölüm riski son derece düşük" dedi.

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, bazı ilaç yöntemleri, hatta bazı operasyonların ölüm riski daha fazla olmasına rağmen kamuoyuna sürekli, obezite ameliyatlarına ilişkin ölümlerin ön plana çıkarıldığını belirterek, "Obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranı yüzde 0,5'in altında. Bu ameliyatlarda ölüm riski son derece düşük" dedi.

Çelik, son günlerde "mide küçültme ameliyatından sonra öldü" şeklinde basında yer alan haberle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, obeziteyle ilgili operasyonların başarısız gibi gösterilmeye çalışıldığını savundu. 

Obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranının yüzde 0,5'in altında olduğunu ifade eden Çelik, bu ameliyatlardaki ölüm riskinin koroner bypass gibi ameliyatlara göre çok daha az olduğunu kaydetti.

Çelik, şunları söyledi:

"Bazı ilaç yöntemleri hatta bazı operasyonların ölüm riskinin daha fazla olmasına, hatta bazen aynı oranlarda risk bulunmasına rağmen kamuoyuna sürekli daha düşük riskli olan  obezite ameliyatlarındaki ölümler ön plana çıkarılıyor. Diğer alanlardaki başarısız operasyon ya da yanlış ve eksik ilaç kullanımından kaynaklanan ölümler yeteri kadar yansıtılıp tartışılmıyor. Oysaki bu operasyonların hepsinde az da olsa ölüm riski bulunuyor. Bu noktadaobezite ameliyatları daha başarısız gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysaki bu tür ameliyatlarda ölüm riski son derece düşük. Biz bu riski ortadan kaldıracak bilimsel çalışmalar yapmak için dünyadaki tüm modern teknikleri takip ederek, hastalarımıza uygulamaya çalışıyoruz."

Çelik, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya da dikkati çekerek, "Yapılan araştırmada diyetle, sporla veya yaşam tarzı değişiklikleri ile kilo kontrolü sağlama oranları her 210 erkekte bir ve her 124 kadında bir kişi. Hastalarımız diyetle kilo kontrolü sağlayamadığı için bu ameliyatlar ortaya çıktı. Ancak ne yazık ki bu ameliyatların olumlu tarafları hep görmezden geliniyor" diye konuştu.

Ulusal Obezite Veri Tabanı

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, obeziteyle ilgili yapılacak ameliyatlara da birtakım standartlar getirmeyi amaçladıklarını, uluslararası alanda hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'deki obezite verilerinin bir alanda toplanacağı Ulusal Obezite Veri Tabanı oluşturulacağını ifade eden Çelik, "Veri tabanı sayesinde 'hangi cerrah nerede ne eğitim almış, obeziteyle ilgili kaç kez ameliyat yapmış, Türkiye'de kaç tane obezite ameliyatı yapılıyor, bu ameliyatların sonuçları nelerdir' gibi bilgilere ulaşabilecek" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.