Ödemeli yayıncılıkta ÖİV uygulaması

Ödemeli yayıncılıkta ÖİV uygulaması
BTK tarafından yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmeciler tarafından verilen ödemeli yayıncılık hizmetlerine ilişkin özel iletişim vergisi (ÖİV) uygulamalarına açıklık getirildi

ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmeciler tarafından verilen ödemeli yayıncılık hizmetlerine ilişkin özel iletişim vergisi (ÖİV) uygulamalarına açıklık getirildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Özel İleti̇şi̇m Vergi̇si̇ Genel Tebli̇ği̇, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğde, Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca BTK tarafından yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmeciler tarafından, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformundan, kablo ortamından ve kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcıları üzerinden bedel karşılığı iletilmesine yönelik, ödemeli yayıncılık hizmetlerinde ÖİV uygulamasına ilişkin açıklamalara yer verildi.

Buna göre, ödemeli yayıncılık hizmetleri, herhangi bir ilave içerik barındırmayan standart yayınları takip etmenin yanı sıra abonelerin tercih edeceği farklı türde yayınları bir kerelik veya dönemsel olarak izleme/dinleme imkanını da kapsıyor. BTK yetkilendirmesine tabi olan ve bu kapsamda iletim hizmeti nedeniyle ÖİV mükellefi olan işletmeciler, içerik sağlayıcı kişi veya şirketlerin içeriklerini, abonelere taşıyabileceği gibi abonelere sunulan içerikleri kendileri de temin edebiliyor.

BTK yetkilendirmesine tabi olmayan içerik sağlayıcı kişi veya şirketlerin içeriklerinin abonelere iletilmesi durumunda, iletim hizmetini ifa eden yetkilendirilmiş işletmecilerin ÖİV matrahı, abonelerden alınan iletim hizmetinin bedeli olacak. Yetkilendirilmiş işletmecilerin iletim hizmeti dolayısıyla içerik sağlayıcılardan da ayrıca bedel alması durumunda, söz konusu bedeller üzerinden de ÖİV hesaplanması gerekecek.

Radyo ve televizyon yayınları, uydu platformu ve kablo ortamından iletilebildiği gibi kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcıları üzerinden de iletilebiliyor. Kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcıları üzerinden verilen radyo ve televizyon yayınlarının iletilmesi hizmetleri de yetkilendirilmiş işletmeciler tarafından yetkilendirme kapsamında verilmesi durumunda ÖİV’nin konusu olarak değerlendirilecek. Öte yandan, bahsi geçen yayınların iletilmesi ve izlenmesi için kullanılan internet erişimi üzerinden de bedel alınması halinde, bu bedel üzerinden ayrıca ÖİV hesaplanması gerekecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.