Öğrenciler için spor alanları yapılmalı

Öğrenciler için spor alanları yapılmalı
Selçuk Üniversitesi'nde okuyan Gazetecilik Bölümü öğrencisi İrfan Ayhan, Pusula Gazetesi’ne verdiği röportajda Konya’nın spor başkenti olması hakkında görüşlerini belirtti.

Konya’nın, dünyada ikinci Türkiye’de ise birinci spor başkenti seçildiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi İrfan Ayhan, öğrenciler için Bosna Hersek Mahallesi’ne yeni spor alanlarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Son zamanlarda spora ve sporcuya önemli yatırımlar yapan Konya, birçok alanda büyümeye devam ederken sportif alanlarda da dereceler elde etmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde İtalya’nın Torino kentinde yapılan ödül töreninde Konya, İspanya’nın Madrid şehrinden sonra dünyanın ikinci spor başkenti seçildi. Selçuk Üniversitesi'nde okuyan Gazetecilik Bölümü öğrencisi İrfan Ayhan, Pusula Gazetesi’ne verdiği röportajda Konya’nın spor başkenti olması hakkında görüşlerini belirtti.

4e74c5e3-d11a-4db4-a463-0fcbcc28776a.jpg

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, adım İrfan Ayhan, 23 yaşındayım ve Erzurumluyum. 2018 yılından beri Konya’da öğrenimime devam etmekteyim. İlkokulu köyümde, ortaokulu Erzurum Karayazı’da, liseyi ise Erzurum’un Pazaryolu ilçesinde okudum. Liseden sonra bir sene Erzurum’da üniversite sınavı için hazırlandım. 2018 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü kazandım. Şuanda 4. sınıftayım. Aynı zamanda Konya’nın yerel basınında yer alarak bölümümle ilgili çalışmaya devam ediyorum.

61b9f604-816a-4146-af86-5cd74e86bdb8.jpg

Konya ile kendi memleketiniz arasındaki benzerlik ve farklılıkları kültür olarak?

Erzurum ve Konya arasında pek bir farklılık yok iki şehirde de hemen hemen aynı kültürel özelliklere sahip. Erzurum ve Konya, Selçuklu dönemine şahit olduğu için her iki şehirde de Selçuklu mimarileri bulunuyor. Erzurum’da Konya gibi tarihi itibariyle çok köklü yerleşim yerleri olarak tarihe adını yazdırmıştır. İklim konusunda Erzurum Konya’ya göre daha soğuk. Sadece Konya’nın kışları daha çok ayaz şeklinde geçiyor. Erzurum’da ise daha soğuk olmasına rağmen ayaz çok fazla olmaz. Her iki şehrinde esnafının, halkının, kültürünün ve tarihinin neredeyse birbirlerine çok benzediğini düşünüyorum.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirleriniz de herhangi bir değişim odlumu?

Konya’ya gelmeden önce ilk defa ailemden ayrı kalacağım için aşırı tereddüt ediyordum. Fakat insan ister istemez bilmediği, görmediği, yaşamadığı bir şehre gittiğinde ürküyor. Daha öncelerinden Konya’nın Mevlânâ şehri olduğunu biliyordum. Hem tarihi açısında hem de büyük âlimlerin bu şehirden çıktığını öğrenmiştim. Tarihi açıdan birçok mimarisi olan bu şehre geldiğim için mutluyum. İlk defa geleceğim ve kimseyi tanımadığım için gelip gelmeme konusunda içimde biraz tereddüt vardı. Ama geldikten sonra ilk birkaç ay zorluk çektim. Sonrasında Konya’nın ve Erzurum’un insanı bir birine çok benzediği için hemen alıştım. Konya şehir yapısı oldukça düzenli ve güzeldi bu benim çok hoşuma gitti.

916ad5e3-1d2d-43f3-bfca-c520a6848ba4.jpg

İlerleyen dönemlerde Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

2018 yılında Konya’ya ilk geldiğim sene ilk birkaç ay sıkıntı çektim. O zamanlar alışma sürecindeydim. Daha sonra yıllar geçtikçe şehre iyice alıştım. Artık Konya’yı ikinci bir memleketim olarak görüyorum. Şu anda Konya’nın yerel basınında çalıştığım için ilerleyen süreçte Konya’da kalmayı düşünüyorum. “Konya’ya gelen Konya’dan çıkamaz” derlerdi inanmazdım. Şu anda da o durumdayım. Konya’ya geldikten sonra Konya’dan başka bir şehre gitmek gibi bir niyetim yok.

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Konya’ya ilk geldiğim sene tuhafıma giden ilk giden şey, bir gün sabah erken saatte uyandım ve dışarıya baktım. Dışarıda küçük çocukların ellerinde poşet vardı ve ev ev gezip şeker topluyorlardı. Garibime gitmişti. Yanımda ki Konyalı arkadaşlarıma “Niçin bunu yapıyorlar” diye sorduğumda o da bana “Bu Şivlilik Bayramı” dedi. İlk defa duymuştum. “Nedir bu Şivlilik” diye tekrar sorduğumda ise arkadaşım “Bu Konya’ya ait bir gelenek ve kültür bunu her sene baharın gelişi için kutluyorlar. Sabahın erken saatlerinde küçük çocuklar ellerinde poşetlerle ev ev gezip şeker topluyorlar” dedi. Bu ne kadar benim tuhafıma gitse de çok hoşuma gitmişti.

Üniversite hazırlığı yapan öğrenciler Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Burada eğitim hayatımın neredeyse sonuna geldim. Geçirdiğim bu süreçte her günüm dolu dolu geçti. Konya’ya gelmek isteyen öğrencilere tavsiyede bulunurum tabii ki de. “Niye ?” diye sorarsanız köklü bir üniversiteye sahip olan bu şehir, tüm imkânları sağlıyor. Ulaşım, barınma, yapılan etkinlikler ve tarihi mekânlarıyla adeta insanın içini büyülüyor. Bir öğrencinin burada okuması hakkında her günün dolu dolu ve mükemmel geçeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince aklıma ilk olarak Selçuklu’nun Başkenti ve Mevlânâ şehri olması geliyor. Hem kültürel hem de gelişen sanayisiyle adeta mükemmel bir şehir haline gelmiş. Etli ekmek, yağ somonu Konya’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında. Düzenli şehir yapısı ve ülkemizin tarım ambarı olması da ona ayrı bir anlam katıyor.

Konya’da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’da en sevdiğim şey yemek kültürü, şehir yapısının düzeni, her yere ulaşımın rahat olması ve bir öğrenci için oldukça fazla aktivitelerin yapılması benim açımdan çok güzel. Konya da en sevmediğim şeyler ise yok denilecek kadar az. Açıkçası Konya’da sevmediğim şey yok.

Konya’da eksik gördüğünüz yapılması gereken ve öğrenciler için olanak sağlayacak şeyler nelerdir?

Genel olarak Bosna Hersek Mahallesi’nde istediğimiz her şeyi bulabiliyoruz. Bildiğimiz üzere Konya, dünyada ikinci spor başkenti olarak seçildi. Bununla ilgili öğrenciler için Bosna Hersek Mahallesi’ne daha çok spor alanlarının yapılması gerekiyor. Örneğin, voleybol, basketbol ve futbol sahalarının sayısı oldukça az. Biraz daha fazla olmasını açıkçası isterim. Çünkü sporun hayatımızdaki yeri oldukça önemli.

c2ca0890-f1a2-4d9b-b35a-7d418121dabd.jpg

Konya’da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bana kolaylık sağlıyor. Okuduğum üniversite Bosna Hersek Mahallesi’ne yakın olduğu için tüm ihtiyaçlarımı sıkıntısız bir şekilde giderebiliyorum. Öğrenciye yönelik oldukça büyük bir ilgi ve yatırım gördüm. Konya’da öğrenci için ulaşım çok rahat ve ucuz. Okuduğum üniversitenin kampüsü dağınık olmaksızın tam tersine hepsi bir arada ve toplu bir şekilde. Üniversitemiz Bosna Hersek Mahallesi’ne yakın ve yürüme mesafesinde. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.