Öğrenciler mayın arama ve etkisizleştirme aracı geliştirdi

Öğrenciler mayın arama ve etkisizleştirme aracı geliştirdi
Ordulu lise öğrencileri, hazırladıkları proje kapsamında mayını algılayan ve askeri araca görsel ve sesli uyarı veren araç geliştirdi

Ordulu lise öğrencileri, hazırladıkları proje kapsamında mayını algılayan ve askeri araca görsel ve sesli uyarı veren araç geliştirdi.

Altınordu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri, öğretmenleri İrfan Ardıç yönetiminde, Mayın Arama ve Etkisizleştirme Robot Aracı'nı (MAVERA) tasarladı

Terör olayları ve mayın arama faaliyetlerinde verilen zayiat haberlerinden etkilenen öğrenciler, tasarımlarıyla Milli Eğitim Bakanlığınca Gaziantep'te düzenlenen 10. Uluslararası Robot Yarışması'na katıldı.

En İyi Tasarım ödülü
Mayını algılayan ve askeri araca görsel ve sesli uyarı veren araç, yarışmada serbest kategoride "En İyi Tasarım" ödülüne layık görüldü.

Robot araç, uzaktan kumandayla arazide mayın arama ve tarama sağlayabiliyor. Aracın ön bölümündeki metal parça mayını gördüğünde sensör sistemiyle oluşturulan ışık ve ses uyarısı devreye giriyor. Mayını algıladığında araç, arkasından gelen askeri araca görsel ve sesli uyarı veriyor.

Lisenin Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü Öğretmeni İrfan Ardıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin, katıldıkları yarışmalarda okullarını başarıyla temsil ettiğini söyledi.

Bölüm öğrencilerinin, geçen sene de katıldıkları TÜBİTAK'ın proje yarışmasında farklı bir projeyle birinci olduğunu dile getiren Ardıç, bu yıl da yeni bir projeyle yarışmaya katıldıklarını ifade etti.

Ardıç, 10. Uluslararası Robot Yarışması için öğrencilerinin, kendisine başvuruda bulunduğunu belirterek, "Öğrencilerimiz, televizyonda gördükleri, askerlerimizin mayın arama ve tarama çalışmaları esnasındaki riskleri de dikkate alarak böyle bir proje düşündü. Bu proje, 'mayını askerler yerine yapılan elektronik cihazlar veya düzeneklerle tespit edebilir miyiz' fikriyle başladı. Sonunda böyle bir eser ortaya çıktı. Gerçekten öğrencilerimizi tebrik ediyorum." dedi.

"Yaralanma ve ölümlerin önüne geçiyor"
Proje doğrultusunda tasarlanan aracın, askeri personel açısından önemli olduğuna değinen Ardıç, şöyle konuştu:

"Mayın arama, tarama yaparken beklenmedik neticeler olabiliyor. Allah göstermesin, şehit olma durumu olabiliyor. Projemiz doğrultusunda bu cihazdan onlarca ya da yüzlerce üretilmesi çok daha ucuz olacaktır. Bu araç her türlü arazi koşullarında gidebilecek şekilde tasarlandı. Mayını tespit ettiği yere bir işaret koyarak, buranın mayınlı bölge olduğunu belirten görsel ve sesli uyarıyı, geriden gelen askerlerimize bildiriyor. Yaralanma ve ölümlerin önüne geçiyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.