Öğrenciler sınava odaklanmalı

Öğrenciler sınava odaklanmalı
Sınava az bir zaman kaldığı için öğrencilerin stres yapmaması gerektiğini belirten Kübra Sezer, “Öğrenciler yaşadıkları kaygıyı bir tarafa bırakıp hızlıca toparlanmalı ve sınava odaklanmaları gerekiyor” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu 26 Nisan 2021 Cumartesi günü, ikinci sınavı 27 Haziran Pazar günü gerçekleşecek. YKS; Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere 3 oturumda gerçekleşecek. TYT sınavı 26 Haziran 2021 tarihinde yapılacak. AYT ve YDT ise 27 Haziran 2021'de yapılacak. Sınavlara çok az bir zaman kaldığı için öğrencilerin stresi minimuma indirmesi gerektiğini belirten Özel-İz Özel Öğretim Kursu Rehberlik Öğretmeni Kübra Sezer, “İnsan vücudu rutinleri sever son 20 günde bozulan rutinler bizlerde stres seviyesini arttırır. Stres seviyemiz artığında beynimiz normalin çok dışında çalışır ve biz yapabileceklerimizi yapamayız. Bu durum başarısız olmamıza veya istediğimiz sonucu elde edemememize sebep olur. Herkesin zor bir süreçten geçtiği ortada fakat şu zamana kadar verdikleri emeğin boşa gitmemesi için yaşadıkları kaygıyı bir tarafa bırakıp hızlıca toparlanmaları ve sınava odaklanmaları gerekmektedir” diye konuştu.

ANLADIĞINIZ KONULARA DAHA ÇOK YÖNELİN

Sınavların öğrencilerin hayatında bir maraton olduğunu aktaran Sezer, “Bu maratonda sonda yavaşlayan değil aksine hızlanan kazanır bunu unutmayıp günümüzü ona göre planlamalıyız. Sınava az bir zaman kaldığı için günlük çalışma saatinizi ve temponuzu arttırmanız gerek. Öncelikle anladığınız konulara daha çok yönelin. Yani yıl boyunca gayret gösterilmesine rağmen yapılamayan konular varsa elenmelidir. Anlaşılmayan konulara çalışıp yapamadığını görmek psikolojik olarak ben yetersizim bu senede olmayacak cümlesini beyne yerleştir ve kendine olan güveninin düşmesine sebep olur” şeklinde konuştu.

kubra-sezer.jpg

DAHA FAZLA NET YAPABİLİRSİNİZ

Daha önceden çalışılan ve netleri yükseltecek konuların tekrar edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sezer, “Yapılan denemelerin mutlaka konu analizlerini yapılmalı ve çıkan her yanlış veya boşun uzman bir öğretmenden yardım alınması gerekir. Tekrar yaparken, deneme sınavlarında eksik yapılan konuları belirlenmeli ve bu konuların sınavlarda çıkma oranlarına bakılmalıdır. Eğer sınavda çok çıkan konular öncelikli olarak bitirilirse kısa sürede sınav sonuçlarında daha fazla net yapma şansınız olur. Unutmamak gerek ki her gün çözülen denemeler sınava bir adım daha yaklaştırıp motivasyonu arttırır” ifadelerini kullandı.

SON DEĞİL TAM TERSİNE BİR BAŞLANGIÇTIR

YKS’nin son olduğuna kendisini inandıran kişilerin sınav streslerinin yanına korkunun da eklendiğini ifade eden Özel-İz Özel Öğretim Kursu Rehberlik Öğretmeni Sümeyra Savran, “Her şeyin fazlalığı insan vücudunda olumsuzluk yarattığı gibi kaygının fazlalığı da istenilen sonucun oluşmasını engeller. Tekrarı olan hiçbir şey bir son değil tam tersine bir başlangıçtır.  Bu yüzden YKS’nin bir son olarak olmadığını gün içerisinde mutlaka hatırlamalıdır. Ayrıca son düzlükte yapılan deneme sınavlarını süre ve optik kullanarak yapmamız gerekmektedir. Kendi seviyenize uygun haftada kaç tane genel kaç tane branş çözülmesi gerektiğini belirleyebilirsiniz. Yapılan her deneme bize en uygun tekniği bulmamız için bir yol haritasıdır o yüzden hangi yöntemin bizim için uygun olduğunu bulmamız gerekmektedir. Kullanmamız gereken tekniği bulduktan sonra süre sorunumuz en aza ineceği için bu dönemde deneme sınavlarında kitapçıklara kulak verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

2.jpg

BU DÖNEMDE VÜCUT ENERJİK OLMALI

Yenilen her besin vücudun farklı noktasını doyurduğunu aktaran Savran, “Ağır, yağlı, karbonhidrat oranı yüksek veya fast food içerikli gıdalar tüketildiğinde mide bunları sindirmek için fazladan çalışır ve bu durum vücuda yorgunluk olarak yansır. Bu dönemde en çok ihtiyaç duyulan şey vücudun enerjik olmasıdır. Bu yüzden vücudumuzu daha az yoracak ve bize uzun süre enerji verecek besinler tüketmeliyiz. Ayrıca vücut sürekli yapılan şeyleri alışkanlık haline getirir. Düzenli yapılan uyuma, uyanma, kahvaltı, yemek yemek, aynı saatte sınava başlamak gibi faaliyetler.  Son 20 günü YKS gününe benzer şekilde geçirmek YKS gününde stresi en minimumda tutulmasını sağlar” şeklinde konuştu.

sumeyra-savran.jpg

KENDİSİNE UYGUN SINAV TEKNİĞİNİ KULLANIR

Özel-İz’de bir YKS öğrencisi son 20 günde Hafıza Teknikleri semineri alarak eksik kalan konularını tamamladığını ve son tekrarlarını yaparak seri denemelerine başladığını belirten Savran, “Bu seri denemelerin analizlerini öğretmenleriyle birlikte yapar ve kendisine en uygun olan sınav tekniğini kullanmaya başlar. Stres seviyesini azaltacak besinlere ve düşünce sistemlerine yönlendirilir. YKS günü yaşacağı ortamı birebir hayatına entegreler ve YKS günü onun için sıradan bir gün haline gelir” diyerek sözlerine son verdi.  (Yiğit Berkay ÇOPUR)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.