Öğrenciler tacizlere karşı bilinçleniyor

Öğrenciler tacizlere karşı bilinçleniyor
Konya ve Karaman'daki okullarda 671 öğrenci arasında yapılan ankette gençlerin yüzde 47'si sözlü, fiziksel ve cinsel taciz durumunda ailesine, yüzde 41'i polise haber vereceğini belirtti

Sözlü, fiziksel ve cinsel tacize karşı okullarda farkındalık oluşturmak için verilen eğitimler öğrencilere olumlu yansıyor. 

Nefes Aile Çocuk Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği tarafından "Kimliğimi Öğreniyorum, Kendimi Koruyorum Projesi" kapsamında Konya ve Karaman'daki bazı okullarda 432'si kız 671 öğrencinin katıldığı anket, olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını gösterdi.

Öğrencilerin yüzde 47'si sözlü, fiziksel ve cinsel taciz durumunda ailesine, yüzde 41'i de polise haber vereceğini belirtti. Öğrencilerin yüzde 5'i öğretmenine, yüzde 3'ü ise psikoloğa gideceğini ifade etti.

Projeyi yürüten Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anketin ilginç mesajlar verdiğini ve bu mesajların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Konya ve Karaman'da belirlenen okullar için uzun soluklu bir projenin başlatıldıklarını ve bu yıl da devam ettirmeyi planladıklarını ifade eden Yalçın, 2 bin öğrenci, velileri ve rehber öğretmenlerinin hedef alındığını dile getirdi.

Öğrencilerin sözlü, fiziksel ve cinsel tacizden kendilerini korumaları, kimlere müracaat edebilecekleri, nasıl bir destek alabilecekleri konularında eğitim seminerleri verildiğini anlatan Yalçın, 2 bin öğrenci arasında gönüllü olarak katılmak isteyen 671 öğrenci ile anket çalışması yaptıklarını anlattı.

"Hayatınızın herhangi bir döneminde tacize uğradınız mı?" sorusuna öğrencilerden yüzde biri cinsel, yüzde biri fiziksel, yüzde 10'u ise sözlü tacize uğradığı yanıtını verdi. 

Tacizle ilgili tepkilerinin ne olduğunu sorduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Süleyman Barbaros Yalçın, şu bilgileri verdi:

"Aile içinde bir büyüğüyle paylaştığını söyleyenlerin oranı yüzde 85, 'öğretmenime söyledim' diyenin oranı ise sadece yüzde 1'di. Bu bizim için üzücü bir noktaydı. Bu vakaların öğretmenlerle daha fazla paylaşılması gerektiğine inanıyorum. Demek ki çocuklar okullarda öğretmenleriyle yeterince duygusal bağı kuramamışlar. Öğretmenlerimizin bu konuda farkındalığını biraz daha artırmamız gerekiyor. 'Arkadaşlarıma söyledim' diyenler yüzde 5, 'kimseye söylemedim' diyenlerin oranı yüzde 9 olarak ortaya çıktı. Arkadaşlarına söylediğini ifade eden çocuklar için onları yetkililere götürecek olan 'akran danışmanlığı' projesi uygulanabilir. Kimseye söylemeyenler bunu içinde tutuyorlar. Toplumda bu farkındalığın artmasına ihtiyacımız var."

- İçine atanlara dikkat!

 "Tacize uğrayan kimse, kime başvurabilir?" diye bir soru yönelttiklerini vurgulayan Yalçın, "Yüzde 47 aile, yüzde 41 polis, yüzde 5 öğretmen, yüzde 3 psikolog, yüzde 1 hiç kimse cevabını verdi. Geri kalan öğrenciler soruyu, 'kararsız kalırım'  şeklinde yanıtladı. Öğrencilerin genel itibarıyla ailesine, polise, psikoloğa ve öğretmene söyleyeceğini ifade etmeleri belirli bir bilincin oluşmaya başladığını gösteriyor. Ama, içine atanlar konusunda daha fazla çalışma yapmak gerekiyor" diye konuştu.

- Öğretmenler, "taciz olayında" ne yapacağını bilmiyor

Yalçın, tacizler konusunda öğretmenlerin farkındalığının artırılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Okullardaki öğretmenler, öğrencinin tacizle karşılaştığı durumda okul ortamında öğrencinin en güvendiği kişiler olmalı. Ama öğretmenler böyle bir durumda ne yapacakları konusunda çeşitli endişeler yaşıyor. Hem psikolojik olarak nasıl davranacakları hem de hukuki olarak ne yapmaları gerektiği konularında bilgilendirilmeliler. Bu projede katılımcı olan öğretmenlere bu konularda alanın uzmanları tarafından bilgi verildi. Ancak bu yeterli değil, bu çalışmaların artırılması gerekmektedir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.