Öğrencinin 'bakış açısıyla' Konya

Öğrencinin 'bakış açısıyla' Konya
Selçuk Üniversitesi öğrencilerinden Şafak Nalbantoğlu ve Ozan Satar Konya'yı anlattı.

ÖĞRENCİNİN BAKIŞ AÇISIYLA ‘KONYA

Selçuk Üniversitesi öğrencisi Şafak Nalbantoğlu, Konya’nın yaşam şartları ve bazı imkânlara kolay ulaşılabilmesi açısından iyi bir şehir olduğunu ifade ederek, “Konya da okumak bana kolaylık sağlıyor. Konya’nın özellikle öğrenciler için ulaşım açısından çok iyi olduğunu düşünüyorum ucuz ve çok rahat bir şekilde istediğimiz yere gidebilmemizi sağlıyor. Burada özellikle benim bölümümle alakalı öğrenci topluluklarının fazla olması, birçok işletmenin bulunması benim açımdan oldukça avantajlı” dedi.

KONYA'DA OKUMAK BANA KOLAYLIK SAĞLIYOR

Kendinizi Tanıtır mısınız?

Merhabalar, ismim Şafak Nalbantoğlu. 20 yaşındayım ve Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. Tokat merkezde dünyaya geldim. Üniversiteye başladığım bu yıl tercihlerim arasında olan Konya’ya yeni dönemde arkadaşım ile beraber geldik.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürü farklılıkları ve benzerlikleri nelerdir?

Pandemi nedeniyle bir sene geç geldiğim ve henüz yeni adımımı attığım Konya hakkında Ramazan ayıyla ilgili net bir şey söyleyemeyeceğim. Konya’da Ramazan ayını ilk defa geçirsem de geldiğim şehir olan Tokat’tan farklı olduğunu sanmıyorum. Tokat’ta kültürel olarak insanlar tarafından benimsenmiş bazı etkinlikler var. Örneğin; Tokat Belediye Başkanı tarafından her okul bahçelerinde düzenli olarak mahalle halkına iftar sofraları kurulur. Tabii bu davete belediye başkanı da katılım sağlar. Bu etkinlik ile aslında temel amaç mahalle insanları arasında samimi bir ilişki kurularak komşuluk geleneği ayakta tutulmaya çalışılır. Yeni geldiğim sene ve daha Ramazan ayının başı olması sebebiyle burada böyle etkinlikler düzenleniyor mu bilmiyorum. Ancak düzenlenmiyorsa da mahalle ilişkileri ve mahalle kültürleri açısından kesinlikle yapılması gerekir.

safak-3.jpg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde değişim oldu mu?

İnsanlarının düşünce yapısının benim düşünce yapımla uyuşmayacağını, buranın öğrenci için imkânlarının az olacağını, havasının çok soğuk olduğunu duyduğumda nasıl burada yaşayacağımı düşünüyordum. Ama geldikten sonra Konya’nın büyük şehir olması nedeniyle geldiğim yerden bazı imkânlarının daha kolay ulaşılabilmesi, yaşadığım yerin öğrenci yoğunluğunun ve bazı sosyal etkinliklerinin geldiğim yerden fazla olması hoşuma gitti. Fakat buraya bakış açım hala aynı.

safak-2.jpg

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Hayır düşünmüyorum. Şu ana kadar Konya da güzel zamanlar geçirdim. Birkaç güzel etkinliğe katıldım.

Konya yaşanabilirliği ve bazı imkânlara kolay erişebilirliği nedeniyle iyi bir yer. Hayallerimin ve hedeflerimin farklı olması nedeniyle kalmayı düşünmüyorum. Özellikle kışın soğuk, çok rüzgârlı havasını da işin içine katacak olursak Konya’nın benim kalabileceğim bir yer olmadığını düşünüyorum.

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya'da okumak bana kolaylık sağlıyor. Konya’nın özellikle öğrenciler için ulaşım açısından çok iyi olduğunu düşünüyorum ucuz ve çok rahat bir şekilde istediğimiz yere gidebilmemizi sağlıyor. Özellikle tramvay öğrenciler açısından gerçekten iyi konumlandırılmış ve tek seferde istediğiniz birçok yere gidebiliyorsunuz. Burada özellikle benim bölümümle alakalı öğrenci topluluklarının fazla olması, birçok işletmenin bulunması benim açımdan oldukça avantajlı. Birçok insanla tanışabiliyor ve birçok etkinliğe katılım sağlayabiliyoruz. Selçuk Üniversitesinde okumak ise tecrübe edinmek açısından kolaylık sağlıyor. Mesleğim açısından da bana katkı sağlayacağını ilerleye dönemlerde işime yarayacağını düşünüyorum.

safak-1.jpg

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İÇİN KONYAYI TAVSİYE EDERİM

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Ozan Satar. 20 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 1.sınıf öğrencisiyim. Konya'ya Tokat’tan arkadaşım ile beraber gelerek öğrenimimi burada yani Konya’da tamamlamaya çalışıyoruz.

Konya’ya gelmeden önce fikir ve düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra fikirlerinizde bir değişim oldu mu?

Konya için söylenen ve benim duyduğum şeyler iklim ve hava şartlarının olumsuzluğuydu. Karadeniz bölgesinde bir anda İç Anadolu Bölgesine gelmek muhakkak insanı etkilerdi fakat bu kadar etkileneceğimi ben bile tahmin edemezdim. Kış ayları soğuk ve rüzgârlı olurken, yaz aylarında ise havanın nemsiz ve kavurucu sıcak olacağını duymuştum. Gelmemin üzerinden çok zaman geçmese de gerçekten bu durumun böyle olduğunu anlamış oldum. Özellikle bu sene yaşanan ve Türkiye genelinde de etkili olan soğukların Konya’ya bu kadar etki etmesini tahmin etmemiştim. Gerçekten bu sene çok soğuk ve zorlu geçti. Bir diğer öğrendiğim özellik ise Konya’da yapılan etkinlik ve konserlerdi. Kış ayların soğuk hava şartlarına rağmen bu sene oldukça güzel ve hoş aktiviteler düzenlendi. Yazın ise bunların devamlılığı olacak gibi görünüyor. Selçuk Üniversitesi için söylenenlerde kampüsünün büyük olduğu, bilindik ve bol imkânlara sahip olduğuydu. Hatta okul sürecinde iş bulma avantajından da bahsedildi. Umarım üniversite dönemi içerisinde öyle de olur.

ozan-4.jpg

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Üniversitenin sonuna doğru olan dönemde Konya’da kalıp kalmayacağım netleşecek gibi duruyor. Bu durum ise burada olan iş imkânları ile alakalı. Benim tercihim deniz kenarında yaşayan bir insan olarak yine aynı konumda yaşamıma devam etmek. Fakat ülke şartlarıyla nerede iş varsa orada yaşamak gerekiyor.

Konya’da yaşadığınız ve karşılaştığını en ilginç olay ne oldu?

Konya’da olduğum sürede en ilginç ve en tuhaf şey Ramazan ayında Selçuk Üniversitesinin öğle yemeği vermemiş olmasıydı. Ne kadar gelişmiş ve demokratik ülkede olsak da bazı zihniyetler değişmiyor.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’yı tavsiye eder misiniz?

Böyle bir eğitim sistemi içerisinde barajı kaldırılan bir sınava hazırlanan arkadaşlara Konya'yı tavsiye ederim. Ama üniversitenin imkânlarını, akademisyen kadrosunu ve şehrin olanaklarını araştırdıkları zaman. İmkân ve olanaklar kaliteli bir eğitim için önemli unsurlar. Bu yüzden üniversite okumak isteyen arkadaşlar tercihlerini yaparken her türlü araştırmayı yapmalarını öneririm.

ozan-3.jpg

Konya denilince aklınıza ne geliyor?

Herkes gibi Mevlana, Çatal Höyük gibi bilindik miraslar gelir. Yemek yemeyi sevenler için önereceğim şey etli ekmektir. Bunların dışında Kelebekler Vadisi, Alaeddin Tepesi de Konya'nın bilindik güzel yerlerindendir.

ozan.jpg

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Ulaşım anlamında birçok şehre göre gerçekten ucuz bir yerde okuyorum. Kampüsten şehir merkezine gitmek biraz uzun sürse de Bosna Hersek Mahallesi'nde birçok ihtiyacımızı gidereceğimiz yer mevcut. Bu anlamda da üniversitenin olduğu konumda bu denli olanakların olması bizim avantajımıza. Tam olarak hava şartlarına alışamasam da ilerleyen süreçte bu durumun da üstesinden geleceğim. Ülkemiz şartlarında mezun olduktan sonra iş anlamında birçok üniversite öğrencisi iş bulmakta güçlük yaşarken umarım ben de bu kervana katılmam. Selçuk Üniversitesi gerek Türkiye gerekse de dünya çapında önemli bir konumda yer alırken mezun olduğum süreçten sonra üniversitenin de bana katacaklarıyla iyi bir konumda hedefliyorum. İnşallah düşüncelerimi gerçekleştirebilirim. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.