Öğretmenler borçlu ve gelecekten kaygılı

Öğretmenler borçlu ve gelecekten kaygılı
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Mehmet Emin Karakurt, Eğitim-İş’in Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı araştırmada öğretmenlerin borçlu ve mutsuz olduğunun görüldüğünü söyledi.

Eğitim-İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 43 ilde 837 öğretmenle görüşerek yaptığı araştırmada öğretmenlerin borçlu ve gelecekten kaygılı olduklarının ortaya çıktığını belirten Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Mehmet Emin Karakurt, “Öğretmenlerin borç durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin ekonomik açıdan yaşadığı sıkıntıları ortaya koydu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 52’si kredi kartına, yüzde 52’si bankaya, yüzde 22’si esnafa, yüzde 25’i ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 32’si annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Borçla geçinmek zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 25’i ek iş yapıyor, sinemaya, tiyatroya, tatile gidemiyor, yüzde 8’i maaşına en az bir kez icra geldiğini kaydediyor. Araştırma sonuçları öğretmenlerin yüzde 60’ının gelecekten ümitli olmadığını ortaya koyarken, yüzde 64’ü özgürce fikirlerini açıklayamadığını söylüyor” dedi.  

egitim-is-konya-sube-bsk.-mehmet-emin-karakurt-foto-002.jpg

Öğretmenlerin Yüzde 60’ı Gelecekten Ümitli Değil

Araştırma sonuçları hakkında da bilgi veren Mehmet Emin Karakurt, öğretmenlerin yüzde 60’nın gelecekten ümitli değildir diyerek şunları ifade etti:“Öğretmenlerin %36’sı kendisine ait evi olmadığını belirtmiştir.  %36’sı ev kredisi ödediğini, belirtmiştir.  %35’i kendisine ait arabası olmadığını, belirtmiştir.  %26’sı araba kredisi ödediğini belirtmiştir.  %32’si kirada oturduğunu belirtmiştir.  %21’i çocuklarının eğitimi için kredi çektiğini belirtmiştir.  %25’i EK İŞ YAPTIĞINI belirtmiştir.  %47’si ikiden fazla kredi kartı olduğunu belirtmiştir. %22’si esnafa borcu olduğunu belirtmiştir.  %25’i şahıslara nakit borcu olduğunu belirtmiştir.  %52’si herhangi bir bankaya borcu olduğunu belirtmiştir.  %52’si kredi kartı borcu olduğunu belirtmiştir. %30’u kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebildiğini ifade etmiştir.  %4’ü maaşında icra olduğunu belirtmiştir.  %8’i maaşına en az bir kez icra geldiğini belirtmiştir. %24’ü her ay borç para bulması gerektiğini belirtmiştir. %32’si annesinden, babasından yakınlarından ya da arkadaşlarından maddi yardım aldığını belirtmiştir.  %61’i son bir yıldır tiyatroya gitmediğini belirtmiştir. %35’i son bir yıldır sinemaya gitmediğini belirtmiştir.  %70’i haftada bir kez bile ailesiyle birlikte yemeğe gidemediğini belirtmiştir.  %73’ü her yıl bir otele tatile gidemediğini belirtmiştir. %70’i tatilini evinde ya da köyünde geçirdiğini belirtmiştir. %80’i her gün bir gazete alamadığını belirtmiştir.  %62’si her ay bir kitap alamadığını belirtmiştir.  %58’i maaşının düşük olması nedeniyle gazete, dergi ve kitap almakta zorlandığını belirtmiştir. %60’ı GELECEKTEN ÜMİTLİ OLMADIĞINI belirtmiştir. %64’ ü özgürce fikirlerini açıklayamadığını belirtmiştir. %24’ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı yapıldığını belirtmiştir.  Öğretmenlerin %69’u okul yöneticilerinin siyasi iktidarın etkisi ile atandığını belirtmiştir. Görünen o ki öğretmenler bu şartlar içinde borçlu ve kaygı duymaya devam edecektir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’nin kendisine verdiği “Başöğretmen” unvanını kabul etmesinin de yıldönümü olan 24 Kasım tarihi, 1981 yılından itibaren Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.