okundu "Suriye'de bombalamalara son verilmeli"

okundu "Suriye'de bombalamalara son verilmeli"
BM Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien:- "Suriye krizine yapılacak en büyük insani yardım, bombalamalara son verilmesidir"- "AB ve diğer tüm BM üyesi ülkelerden de bu felaketten kaçan Suriyelilere ev sahipliği yapan Türkiye'ye omuz vermelerini istiyo

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - MUSTAFA KELEŞ - BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye yaşanan insani krize yapılacak en büyük yardımın, bombalamalara son verilmesi olduğunu söyledi.

Stephen O'Brien, mayıs ayında İstanbul'da ilki düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'nin hazırlıkları için bulunduğu New York'ta AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Zirve hazırlıklarının çok iyi gittiğini anlatan O'Brien, "Bu konuda Türk hükümeti ile muazzam bir işbirliği halindeyiz. Türk halkı ve hükümetinin Dünya İnsani Zirvesi'ni düzenleme konusunda gösterdiği ev sahipliği ve detaylı hazırlıklardan çok memnunuz" dedi.

Dünya İnsani Zirvesi'nin ilk kez düzenleneceğini vurgulayan O'Brien, dünya liderlerinin katılacağı toplantının yardım bekleyen insanlara ulaşılması ve onların sıkıntılarının giderilmesi açısından fevkalade önemli olduğunu kaydetti.

Bu ölçüde bir insani krizin, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanmadığına işaret eden O'Brien, "Bu zirve, tüm dünya liderleri, ülkeler, BM ajansları ve insani yardım faaliyeti yürüten diğer paydaşlar için yardım çabalarını ve koordinasyonu artırmak açısından önemli bir fırsat olacak çünkü bizden yardım bekleyen insanlara ulaşmak için somut eylemlere ihtiyacımız var" diye konuştu.

İstanbul'da düzenlenecek zirvenin doğal afetlerle mücadele açısından da önemli olduğunu dile getiren O'Brien, dünyada birçok bölgenin doğal afetlere yatkın olduğunu belirterek, doğal afetlerde can kaybı riskini en aza indirmek ve afet sonrası yardım ulaştırmak için tüm ülkelerin desteğine ve koordinasyonuna ihtiyaç olduğunu belirtti.

- "Suriyelilere tüm ülkeler sahip çıkmalı"

O'Brien, insani krizilerin çözümü için bütün ülkelerin destek vermesi gerektiğine de değinerek, "Tüm ülkelerin sığınmacı krizinde sorumluluk alması ve elini taşın altına koyması gerekiyor çünkü küresel vatandaşlık bunu gerektirir. Tüm ülkeler, çeşitli korkular ve bombalar nedeniyle gelecek umutlarını kaybedip Suriye'den kaçan sığınmacılara ortak biçimde sahip çıkmalılar" diye konuştu.

O'Brien, "AB'nin, Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye sınırları açma çağrısı yapmasına rağmen kendi sınırlarını kapatmaya uğraşması" konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine de önemli olanın sığınmacıların korunması olduğunu söyledi.

"İnsanlar öncelikle kendi evlerinde olmak isterler. Bu mümkün değilse de evlerine en kısa sürede dönebilecek mesafede kalmak isterler" diyen O'Brien, Londra'da yapılan Suriye toplantısında rekor düzeyde bağış sözü verildiğini hatırlattı.

Bu yardımların hem sığınmacılara hem de onları misafir eden ülkelere destek amacıyla toplandığını ifade eden O'Brien, "Türkiye, 2 milyonun çok üzerindeki Suriyeli sığınmacılara cömertçe yardım ediyor. Türk yetkililere sınırları açmaları ve Halep'teki saldırılardan kaçanları da kabul etmeleri çağrısı yapıyorum. AB ve diğer tüm BM üyesi ülkelerden de bu felaketten kaçan Suriyelilere ev sahipliği yapan Türkiye'ye omuz vermelerini istiyorum" dedi.

- "Bombalamalara son verilmeli"

O'Brien, BM'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada da Rusya ve rejimin Halep'teki hava saldırılarını eleştirdi.

Saldırılar nedeniyle binlerce kişinin Türkiye sınırına ilerlediğini ve Halep'e temel insani yardım malzemelerinin geçişinin engellendiğini kaydeden O'Brien, "Suriye krizine yapılacak en büyük insani yardım, bombalamalara son verilmesidir" diye konuştu.

Saldırılardan kaçarak sınıra gelenlerden bir kısmının sınır kapısının kapalı olması nedeniyle döndüğünü ancak Halep'e gitmeleri mümkün olmadığı için bu insanların İdlib'e yöneldiğini anlatan O'Brien, bölgede ciddi insani hareketlilik olduğunu ifade etti.

O'Brien, Suriye içinde insani yardım ulaştırılması konusundaki sıkıntılara da değinerek açlık yaşanan Madaya'ya önceki gün gönderdikleri konvoyun giremediğini söyledi.

Bir konvoyun ulaşması için birçok sorunla mücadele ettiklerini ve tüm taraflarla müzakere yürüttüklerini dile getiren O'Brien, Madaya'da rejim kontrol noktalarını geçtikten sonra birçok noktada Hizbullah elemanlarıyla karşılaştıklarını dile getirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.