"Olası bir don olayı fındığa zarar verir"

"Olası bir don olayı fındığa zarar verir"
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: - "Bazı yerlerde fındık erken yaprak açtı ve karanfilleri erken uyandı. Mart sonu ya da nisan aylarının başında olası bir don olayı fındığa büyük zarar verir"

ORDU (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bazı yerlerde fındığı erken yaprak açtığını ve karanfillerinin erken uyandığını belirterek, "Mart sonu ya da nisan aylarının başında olası bir don olayı fındığa büyük zarar verir" dedi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayında hava sıcaklıklarının ani artış gösterdiğine dikkati çekerek, "Maalesef bu sıcaklıklardan dolayı halk tabiriyle fındıkta erken uyanmalar yaşandı" diye konuştu.

Bölgede hava sıcaklığının zaman zaman 19-20 derecelere kadar çıktığını anlatan Soydan, "Bundan dolayı fındık erken yaprak açtı ve karanfilleri erken uyandı. Mart sonu ya da nisan aylarının başında olası bir don olayı fındığa büyük zarar verir" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki üreticilerin zirai don endişesi yaşadığını dile getiren Soydan, şunları kaydetti:

"Biz asla böyle bir şeyin yaşanmasını arzu etmeyiz. Temennimiz, üreticilerimizin tek geçim kaynağı olan fındığın dondan etkilenmemesi. İnşallah böyle bir şeyle karşılaşmayız. Aksi durumda çiftçilerimiz 2014 yılından daha fazla mağdur olur. Bunu da kimse istemez. Hep birlikte önümüzdeki 20-25 günlük süreci sabırla bekleyeceğiz."

- Meteorolojinin uyarısı tedirgin etti

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün, pazar gününden sonra Türkiye'nin soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği şeklindeki uyarısını da değerlendiren Soydan, "Meteoroloji Genel Müdürlüğünün açıklamasında Karadeniz bölgesinin de karla karışık yağmur ve yüksek kesimlerinde de kar altında kalacağı şeklinde ibare var. Açıkçası bu açıklama bizi tedirgin etmiştir. İnşallah önümüzdeki hafta fındık üreticilerimiz adına sıkıntısız ve sorunsuz geçer" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.