Olta iğneleri deniz kaplumbağalarını tehdit ediyor

Olta iğneleri deniz kaplumbağalarını tehdit ediyor
ÇOMÜ DEKUM Müdürü Özdilek:- "Balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar. Çekildiği zaman hayvanın midesini ve yemek borusunu yırtıyor" - "Hemen bir bıçak ya da makasla kessinle

ÇANAKKALE (AA) - MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, olta iğnelerinin nesli tükenmekteki "caretta caretta"ların yaşamlarını tehdit ettiğini belirterek, "Balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar. Çekildiği zaman hayvanın midesini ve yemek borusunu yırtıyor." dedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 29 Nisan'da Bozcaada'da sahile yakın bir bölgede yaralı deniz kaplumbağası olduğunu gören Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, durumu ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) yetkililerine bildirdi.

DEKUM görevlileri, 25-30 kilogram ağırlığında, 49 santimetre boyundaki kaplumbağayı teslim aldı. Görevliler, yüzgeçlerini hareket ettiremeyen, solunum yaparken zorlanan kaplumbağayı bir veteriner kliniğine götürdü. Müdahaleye rağmen kurtarılamayan kaplumbağa, ölüm nedeninin araştırılması için DEKUM'a getirildi. Burada yapılan otopside, 4-5 santimetre boyundaki bir olta iğnesinin kaplumbağanın midesini yırttığı, bunun kan kaybına yol açtığı ve vakanın ölümle sonuçlandığı belirlendi.

- Balıkçılara öneri

DEKUM Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplumbağanın ölümünden dolayı üzüntü yaşadıklarını söyledi.

Çanakkale yöresinde yoğun olarak balıkçılık faaliyetlerinin sürdüğünü ve bu tür vakaların yaşandığını vurgulayan Özdilek, "Bu tip olta iğneleri de yaygın olarak kullanılabiliyor. Doğal olarak hayvan bu oltalara yöneliyor. Böyle bir durumda balıkçılara şöyle bir öneride bulunabiliriz, eğer bir kaplumbağa oltayı yuttuysa, misinayı kesinlikle çekip çıkarmasınlar. Çekildiği zaman hayvanın midesini ve yemek borusunu yırtıyor. Hemen bir bıçak ya da makasla kessinler onu. Yaralı haldeki bir hayvanın durumu için bize haber verseler, gereken müdahaleyle oltayı alıp, bir şekilde iyileştirebiliriz. Eğer imkanları varsa hayvanı alıp bize getirirlerse daha iyi olur. Tabii ki bazen suçluluk hissiyle bize bildirmek için bir çekince olabilir. Bu konuda da kendilerini kesinlikle suçlu hissetmesinler ve bir şekilde bize ulaşsınlar." sözlerine yer verdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.