Ölü Kelebeklerin Kanatlarını Sanata Dönüştürüyorlar

Ölü Kelebeklerin Kanatlarını Sanata Dönüştürüyorlar
Kelebek sanatçıları, ölü kelebeklerin kanatlarından sanat eserleri yaratıyor- Kelebek sanatçısı Meryem:- "Binlerce kelebek kanadını desenlerine ve renklerine göre ayırıyoruz. Sonra bu kanatları, kağıt üzerine çizdiğimiz resimlerin üzerine tek tek işliyoru

ABUJA (AA) - GÖKHAN KAVAK - Nijerya'da kelebek sanatçıları, ölü kelebeklerin kanatlarından sanat eserleri yaratıyor.

Tırtıldan rengarenk kanatlı bir böceğe dönüşen ve ömrü sadece bir hafta süren binlerce ölü kelebeği toplayan sanatçılar, kelebekleri kanatlarının renk ve desenlerine göre ayırarak figürlerle tablolar hazırlıyor.

Kelebek kanatlarından kuş, insan figürleri ve farklı tablolar hazırlayan kelebek sanatçılardan biri olan Hajiya Meryem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Binlerce kelebek kanadını desenlerine ve renklerine göre ayırıyoruz. Sonra bu kanatları, kağıt üzerine çizdiğimiz resimlerin üzerine tek tek işliyoruz." ifadelerini kullandı.

Meryem, başkent Abuja'daki Sanat ve Kültür Merkezi'nde yer alan küçük dükkanında yaklaşık 12 yıldır kelebek kanatlarından tablolar yapıyor.

Kelebeklerin yaptıkları sanat eserleriyle yeniden hayata döndüğünü belirten Meryem, "Yaptığımız bu çalışmalarda kısacık ömürleri olan kelebekleri, kanatlarıyla adeta yeniden hayata döndürmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımızda Afrika kadınlarını, kuşları bazen de haritaları işliyoruz. Kelebeklerin, kanatlarıyla bu şekilde hayata dönmeleri ve insanların evlerinde tablo olarak yer almaları beni mutlu ediyor." dedi.

Bir tablonun yaklaşık bir günde tamamlandığına işaret eden Meryem, "Uğraş ve emek gerektiren bir iş ama işimi severek yapıyorum." diye konuştu.

- Kelebekler Kongo'da toplanıyor

Kelebek kanatlarını orta Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nden getirdiklerini söyleyen Meryem, "Oğlum üç ayda bir Kongo'ya gidiyor. Orada yetişen ve yaklaşık bir haftalık ömürlerini tamamladıktan sonra ölen kelebekleri toplayıp buraya getiriyor." dedi.

Meryem, "Kelebekler, dünyanın en güzel ve renkli canlılarından biri. Renk renk, desen desen kelebekler kanatlarıyla doğaya ve bize güzellik katıyor ancak ömürleri çok kısa." diye konuştu.

- "Canlı kelebekleri toplamıyoruz"

Hiçbir şekilde canlı kelebeklere zarar vermediklerine dikkati çeken Meryem, "Biz canlı kelebekleri toplamıyoruz. Ormanlık alanda üredikleri yerlerde binlerce kelebek, kısa sürede ömrünü tamamlıyor. Biz de ölü kelebekleri topluyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir tabloyu yaklaşık 2 bin nairaya (yaklaşık 20 lira) sattığını kaydeden Meryem, hazırladıkları tabloların özellikle turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.