OPEC fiyatlar üzerindeki etkisini kaybedebilir

OPEC fiyatlar üzerindeki etkisini kaybedebilir
OPEC'in yeni düzende ilgilenmesi gereken tek sorun petrol üretimi ile ilgili değil, fiyatlar üzerindeki etkisini sürdürmek için de mücadele vermesi gerekiyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) bu ayki toplantısında tek vermesi gereken karar 'petrol üretimini azaltmak' ile ilgili olmayacak. OPEC aynı zamanda petrol fiyatları üzerinde on yıllardır sahip olduğu etkiyi kaybetmemek için mücadele etmek isteyip istemediğini de göstermek zorunda olacak.

Societe Generale'e göre sert bir şekilde düşen petrol fiyatlarından kötü etkilenen OPEC üretimi azaltarak piyasa hakimiyetini sürdürebilir. Ancak bu hamlenin bir başka sonucu da ABD'deki kaya gazı üreticilerine piyasa payı vermek olacaktır. Goldman Sachs'a göre ise bu durumun alternatifi olarak kaya gazı üreticilerinin düşük fiyatlardan kötü etkilenip etkilenmeyecekleri sınanacak olursa, petrol fiyatlarının hakimiyeti Teksas ve Kuzey Dakota'daki üreticilere geçecek ve bu yeni bir düzene yol açmış olacak.

Societe Generale'in petrol piyasası araştırmaları bölüm başkanı Mike Wittner "On yıllardır böyle bir dönüm noktası ile karşılaşmamıştık. OPEC piyasadaki hakimiyetinden vazgeçecek mi? Suudiler gösterdikleri şeyi yapacak olurlarsa ve piyasanın arz fazlası ile kendi kendine başa çıkmasına izin verirlerse, pek bir etkileri kalmaz" dedi.

Petrol fiyatları ABD'deki üretimin 30 yılın en yüksek seviyeye çıkması ve küresel talep artışındaki yavaşlama nedeniyle geçen ay ayı piyasasına girmişti. Bu düşüş bazı OPEC üyeleri için finansal açıdan sorun yarattı. Ekvator, Venezuela ve Libya bu gidişatı durdurma çağrısında bulundular. Nijerya para birimi geçen hafta tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken, Venezuela gösterge tahvili dolar cinsinden 56.63 sente düşerek Mart 2009'dan bu yana en düşüğü gördü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.