Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:
"Ey dünya, teröre destek vermeyin, silah vermeyin. Gelin Türkiye ile beraber mücadele edin. Yoksa bir gün gelir, terör sizleri de yakar"- "1937'den bu yana en az yangın geçen yıl yaşandı. Akdeniz ülkelerinde yanan alanlar itibarıyla en düşük alan bizde. B

İZMİR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Ey dünya, teröre destek vermeyin, silah vermeyin. Gelin Türkiye ile beraber mücadele edin. Yoksa bir gün gelir, terör sizleri de yakar." dedi.

İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde orman yangınlarıyla mücadele tatbikatı programına katılan Eroğlu, Hakkari'den acı haber geldiğini, 8 şehit olduğunu söyledi.

Bu kahramanlar sayesinde şanlı bayrağın ilelebet dalgalanacağını belirten Eroğlu, "Bazı ülkelerin maşası olan terör örgütünü lanetliyorum. Onlara silah veren, onları eğiten, istihbarat örgütleriyle destek veren ülkeleri lanetliyorum." diye konuştu.

Terörle mücadelenin sadece Türkiye'nin vazifesi olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Tüm dünya mücadele etmeli. Zaman gelir terör onları da yakar. Ey dünya, teröre destek vermeyin, silah vermeyin. Gelin Türkiye ile beraber mücadele edin. Yoksa bir gün gelir, terör sizleri de yakar." ifadelerini kullandı.

- "Her insan için bir fidan dikilecek"

Eroğlu, orman teşkilatının, Türkiye'nin en köklü kurumlarından olduğunu, 2011'den bu yana yurt dışında da çalışmalar yaptığını kaydetti.

Türkiye'nin çok büyüdüğünü anlatan Eroğlu, "Afrika'da bir ajans kuruldu, çöllerin yayılmaması için Yeşil Duvar projesi. Senegal'den Cibuti'ye uzanan yeşil duvar başlatıldı, biz de bu proje destek veren ülkelerdeniz. Kırgızistan'da kavakçılıkla alakalı, Senegal'de Moritanya'da fidan üretiyoruz. Artık Türkiye kabuğunu kırdı, 21. asra mührünü vuracaktır. Ağaçlandırmada destan yazdık ama erozyonla mücadelede dünya lideriyiz. Yılda 500 milyon ton toprak denizelere, derelere akarken, 168 milyon tona indirdik." dedi.

Türkiye'nin bu yöndeki başarılı çalışmalarının diğer ülkelerin dikkatini çektiğini dile getiren Eroğlu, ağaçlandırmanın ara verilmeden sürdürüleceğini bildirdi.

Kurumun, fidan üretimini 70 milyondan 350 milyona çıkardığını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bizim idealimiz var. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında Türkiye'yi en büyük 10 ekonomi arasına taşımak istiyoruz. Orman teşkilatı da dünyadaki her insan için bir fidan dikecek. 7 milyar fidanı toprakla buluşturacağız. Yangınla mücadelede dünyadaki en ileri teknoloji bizde. Odamdaki ekranda tüm yangınları ve mücadeleyi takip edebiliyorum. Bir büyük ülke geldi, 'Bize de yardım edin' dedi. Bizim kameralı takip sistemiz var, duman olduğu anda alarm gidiyor. 1937'den bu yana en az yangın geçen yıl yaşandı. Akdeniz ülkelerinde yanan alanlar itibarıyla en düşük alan bizde. Bu bizim gururumuz."

Bir dönem İzmir'den milletvekili olduğunu hatırlatan Eroğlu, bu kente hizmet etmenin kendileri için "ibadet" olduğunu söyledi.

Ege Bölgesi için gelişim projesi hazırladıklarını, 2019 sonuna kadar 25 milyar liralık yatırım yapılacağını kaydeden Eroğlu, bunun en önemli payının İzmir'de olacağını ifade etti.

- "Ekipler teyakkuz halinde"

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de orman yangınları açısından yaz aylarının hassas dönem olduğunu belirtti.

Yangın çıkmamasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerini anlatan Üzmez, orman yangınlarının yüzde 96'sının insan kaynaklı olduğunu, bu nedenle kişilerin eğitimi için çabaladıklarını dile getirdi.

Üzmez, ekiplerin de her an yangın çıkacakmış gibi teyakkuzda olduğunu, ormanları 24 saat gözetlediklerini vurguladı.

Tatbikatta, senaryo gereği, çıkan yangına kara ve havadan müdahale edildi. Çalışmalar sırasında, yangından çıkan duman ve havadan atılan su, rüzgarın etkisiyle protokol ve töreni izleyenler için ayrılan bölümlere kadar geldi.

Programda, Eroğlu'na nazar boncuğu hediye edildi. Eroğlu, tatbikatın ardından "Kemalpaşa Orman Yangını İlk Müdahale ve Helikopter Ekibi" binasının açılış kurdelesini kesti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.