Orman zararlısı "tırtıl" ile biyolojik savaş

Orman zararlısı "tırtıl" ile biyolojik savaş
Osmaniye Orman İşletme Müdürü Özer: - "Hedefimiz kızılçam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerinin zararını biyolojik yöntemler ile asgari düzeye indirmek"

OSMANİYE (AA) - AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Amanos Dağları'ndaki kızılçam ağaçlarını tehdit eden, halk arasında "tırtıl" olarak bilinen orman zararlısı "Çam kese böceği"ne karşı biyolojik mücadele başlatıldı.

Osmaniye Orman İşletme Müdürü Ferdi Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amanos Dağları'nda kızılçam ağaçlarının dallarına yuva yaparak yeni yetişen filizleri yiyerek ağaçların gelişmesi ve kurumasına yol açan çam kese böceğinin çoğalmasının, laboratuvar ortamında üretilen "calosoma sycophanta" böcekleriyle önleneceğini bildirdi.

Çam kese böceğinin, Akdeniz bölgesinde kızılçam ağaçlarının tepe sürgünlerine yakın dallara beyaz pamuksu keselerde barındığını belirten Özer, "Aslında bir kelebek türü olan çam kese böcekleri, ülkemizin güneyindeki kızılçam ormanlarını tehdit eden en önde gelen zararlıların başında yer almakta." dedi.

- "Doğal dengenin bozulması en büyük etken"

Çam kese böceklerinin bu sene olağanüstü yoğunlukta görülmesinin, havaların erken ısınması ve kuşların tırtıl ile avlanması gibi nedenlerden dolayı ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklandığına dikkati çeken Özer, "Çam kese böceklerinin en büyük düşmanları turaç, ibibik, tahtalı güvercin, ispinoz kuşu ve bülbüllerdir. Bu kuşlar yavrularını yağ ve protein açısından zengin olan çam kese böceğinden karşılarlar ancak eski yıllarda yoğun olan bu kuşlar günümüzde çok azalmış ve doğal dengenin bozulmuştur." diye konuştu.

Kızılçam ormanları için tehdit oluşturan çam kese böceklerine karşı biyolojik mücadelenin önemini vurgulayan Özer, şu bilgileri verdi:

"Hedefimiz kızılçam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerinin zararını biyolojik yöntemlerle asgari düzeye indirmek. Orman Genel Müdürlüğü ormanda kimyasal mücadeleyi doğadaki diğer canlıların zarar görmemesi adına uygun görmüyor. Kızılçam ağaçlarına musallat olan tırtıllar ile biyolojik mücadeleye başladık. Laboratuvar ortamında üretilen calosoma böcekleri ormana salınmaya başlandı. Bu böcekler çam kese tırtıl böceğini yiyip çoğalmasını engelleyerek kızılçam ağaçlarını tehlikeden kurtaracak."

- "5 bin calosoma Amanoslara bırakıldı"

Çam kese böceğinin baş düşmanının "calosoma sycophanta" böceği olduğunu belirten Özer, ilk etapta doğaya 5 bin laboratuvar ortamında yetişen böcek bırakıldığını bildirdi.

Amaçlarının bozulan doğal dengeyi yeniden sağlamak olduğunu vurgulayan Özer, "Doğaya bıraktığımız orman yararlısı bu böcekler kısa süre içerisinde bulundukları ortama uyum sağlamaya başladıktan sonra beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çam kese böceklerini aramaya başlıyor. Buldukları tırtılları yiyerek öldürüyorlar. Böylelikle doğaya zarar vermeden biyolojik yöntemlerle mücadele ediyorlar. Bu böceklerin doğadaki varlığı bu mücadeleyi yapacak çoğunlukta olmadığı için biz laboratuvar ortamında yetiştirilen böcekler ile mücadeleyi hızlandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.