Orta Afrika Cumhuriyeti'nde saldırı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde saldırı
Ülkenin güneydoğusunda, Tanrı'nın Direniş Ordusu'nun düzenlediği saldırıda bir BM askeri yaşamını yitirdi

BANGUI (AA) - Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Tanrı'nın Direniş Ordusu'nun (LRA) saldırısında bir asker öldü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yaptığı yazılı açıklamada, Ugandalı grup LRA'nın ülkenin güneydoğusundaki Mbomu bölgesinde düzenlediği saldırıda BM İstikrar Misyonu'na (MINUSMA) bağlı bir Faslı askerin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Ülkede barışı ve güvenliği tesis etmek için görev yapan askerlerin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek saldırıyı kınayan Ban, sorumluların yargı karşısına çıkarılması için OAC hükümetine çağrıda bulundu.

Joseph Kony başkanlığında 1987'de kurulan ve İncil'deki 10 Emir'e göre bir devlet inşa etmeyi hedefleyen "Tanrı'nın Direniş Ordusu" adlı Ugandalı ve Hristiyan grup, cinayet, kaçırma, tecavüz ve çocukları zorla silah altına almakla suçlanıyor. Liderlerinden Dominic Ongwen'in ocak ayında tutuklanıp Uluslararası Ceza Mahkemesine sevk edilmesinin ardından saldırılarını arttıran LRA, eylemlerini daha çok Uganda, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo'nun doğusunda düzenliyor.

BM verilerine göre, örgüt 100 binden fazla kişiyi öldürdü, asker veya köle olarak yetiştirmek üzere de 60 binden fazla çocuğu kaçırdı. Yıl başından bu yana 50'si çocuk 200 sivili kaçıran örgüt, insan hakları ihlalleriyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Kısa süre önce ABD Hazine Bakanlığı, LRA ile lideri Kony'nin, yaptırım listesine eklendiğini açıklamıştı. Bakanlığın yaptırım kararı çerçevesinde LRA'nın ABD'de bulunan mal varlıkları dondurulurken, Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle ticari ilişki kurması yasaklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.