Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki cinsel istismar iddiaları

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki cinsel istismar iddiaları
- Fransa, askerlerinin cinsel istismar olaylarına karıştıkları suçlaması ile ilgili soruşturma başlattı

PARİS (AA) – Fransız yargısı, askerlerinin Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) cinsel istismar olaylarına karıştıkları suçlaması ile ilgili soruşturma başlattı.

Paris savcılığı, BM’nin geçen hafta gündeme getirdiği suçlama ile ilgili ön soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Savcılık, BM’nin getirdiği resmi şikayetin Savunma Bakanlığı aracılığıyla, Paris mahkemesine aktarıldığını bildirdi.

BM'den geçen hafta yapılan açıklamada, OAC'deki Fransız gücüne (Sangaris) bağlı mavi bereli askerlerin, başkent Bangui'nin Kemo bölgesinde 2013-2015 yıllarında cinsel istismar olaylarına karıştıklarının öne sürüldüğü, olayların aydınlatılması için bölgeye bir heyet gönderildiği belirtilmişti.

Sivillerin güvenliğini sağlamak amacıyla ülkeye konuşlanan Fransız askerleri, benzer çok sayıda olayla itham ediliyor. Bu kapsamda Fransız yargısı, 2013-2014 yıllarında OAC'de çocukların cinsel istismarıyla suçlanan 14 Fransız askerinden 4'ünü aralıkta sorguya almıştı.

Öte yandan, geçen ay seçilen Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera'nın yemin törenine katılmak üzere dün OAC'ye gelen Fransa Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian, Sangaris operasyonuna bu yıl içinde son vereceklerini açıklamıştı.

BM açıklamasında, geçen yıl dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan 16 istikrar misyonuna bağlı askerlere yönelik 69 cinsel istismar suçlaması bulunduğu, yılbaşından bu yana ise 25 olayın tespit edildiği belirtilmişti.
BM Güvenlik Konseyi, cinsel istismar olayına karışan birliklerin ülkelerine geri gönderilmesine yönelik karar tasarısını 11 Mart'ta kabul etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.