Orta Asya Yatırım Forumu

Orta Asya Yatırım Forumu
EBRD Başkanı Chakrabarti:- "Bugün Türkiye, EBRD'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından biridir. Orta Asya ile ilişkileri de hiç şüphesiz bölgenin yatırımını konuştuğumuz bir forum için Türkiye'yi mükemmel bir merkez yapmıştır"- "Orta Asya'daki top

İSTANBUL (AA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, Türkiye'nin EBRD'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından olduğunu belirterek, "Türk şirketler inşaat, lojistik, otel, perakende ve tarım gibi alanlarda mükemmel bir gelişmişliğe sahip" dedi.

Chakrabarti, Financial Times ile EBRD iş birliğinde gerçekleşen Orta Asya Yatırım Forumunda konuştu.

Ortakları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) katkıları dolayısıyla teşekkür eden Chakrabarti, 25 yıl önce kurulan EBRD'nin hedeflerinden bahsetti.

Kendilerinden çok daha uzak ve farklı ülkelerde de değişim yaratmak için yatırım yapmak istediklerini dile getiren Chakrabarti, Güneydoğu Akdeniz ve Orta Asya'yı bu bölgelere örnek gösterdi.

Chakrabarti, diyaloğu artıran politikalara ve yatırım projelerine büyük önem verdiklerini kaydederek finans kurumlarından farklı olarak özel sektörle yakında çalıştıklarını aktardı.


- "Türkiye, EBRD'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından"


Teknik iş birliğin, danışmanlık hizmetlerinin ve politika konusundaki diyaloğun önemli görevleri arasında yer aldığını anlatan Chakrabarti, projelerinden bahsetti.

Chakrabarti, "Bugün Türkiye, EBRD'nin başarı hikayesinin en önemli parçalarından biridir. Orta Asya ile ilişkileri de hiç şüphesiz bölgenin yatırımını konuştuğumuz bir forum için Türkiye'yi mükemmel bir merkez yapmıştır. Türk şirketler inşaat, lojistik, otel, perakende ve tarım gibi alanlarda mükemmel bir gelişmişliğe ve Orta Asya ile yakın ilişkilere sahip" diye konuştu.

Geçen yıl ve 2014'te Türkiye'ye diğer ülkelere nazaran daha fazla yatırım yaptıklarını anımsatan Chakrabarti, toplantının İstanbul'da yapılmasının bir diğer sebebini de bu konuya bağladı.


- "Orta Asya'daki yatırımlarımız 10 milyar avroyu geçti"


Chakrabarti, Orta Asya'ya baştan beri destek verdiklerini belirterek, yeşil enerji, çeşitlendirme, yatırım iklimi ve özel sektörün rolü konusunda her türlü reform konularını desteklediklerini söyledi.

Başkan Chakrabarti, şöyle devam etti:

"Orta Asya'daki toplam yatırımımız 10 milyar avronun üzerine çıktı. Aslında bu ciddi bir eğilim takip etmektedir. Örneğin geçen yıl bölgede 1,4 milyar avro yatırım yaptık ki bir önceki yıla kıyasla bu yüzde 75 artış. Bunun yarısı Kazakistan'a gitti. Tacikistan bir önceki yıla göre 3 kat daha fazla yatırım aldı. Moğolistan ise 2014'e kıyasla 4 kat yatırım aldı. Kırgızistan ve Türkmenistan da bir önceki yıla yakın ya da biraz üstünde yatırım aldılar. Biz 83 projenin üzerine gittik. Bu da bir rekordu. Aslında EBRD için bir rekor kırdık. Hakikaten 30 ülkeye yatırım yaptık geçen yıl. Türkiye de Orta Asya en yıldız performans gösteren ülkelerin başında geliyor."

Chakrabarti,Orta Asya'da yaptıkları projelerden bahsederek, bölgenin potansiyeline ve geleceğine inandıklarını, yatırımcıların başarılı olacağını sözlerine ekledi.


- Kopuz: "Orta Asya ile ticaret hacmimiz 10 milyar dolar"


TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, birlik ile Orta Asya ülkeleri arasındaki iş birliklerinden bahsederek, ortak ticaret ve sanayi odalarının kurulmasının gündemlerinde yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin 2015 yılı itibarıyla bölge ülkeleriyle ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu dile getiren Kopuz, Türk şirketlerinin bölgedeki yatırımlarının toplamının 5 milyar doları aştığını ifade etti.

Kopuz, "Türk müteahhitlik firmalarının bölgede gerçekleştirdiği projelerin toplam değeri 100 milyar dolar civarındadır. Bölgede 2 bin 500'e yakın Türk firması faaliyet göstermektedir. Orta Asya Cumhuriyetlerinde yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ticaretin kolaylaştırılması bu ülkelerin uluslararası toplumla bütünleşme sürecine olumlu katkı sağlayacaktır" dedi.


- "Enerji güvenlik sorununun çözümü Türkiye ile mümkün"


Orta Asya bölgesinin ulaştırma ve taşımacılıkta uluslararası bir merkez olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Kopuz, bu konuda karşılarında çok önemli bir fırsat olarak İpek Yolu'nu gördüklerini aktardı.

Kopuz, 21'inci yüzyılda gelişen enerji kaynaklarının ve stratejik coğrafyanın merkezinde Orta Asya Cumhuriyetleri olduğunu kaydederek, "Avrasya enerji güvenlik sorununun ABD ve Avrupa'yı içerecek şekilde çözümü sadece Türkiye alternatifi ile mümkündür" diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesel önemini anlatan Kopuz, Türkiye ile Çin arasındaki sürekli gelişen ve yükselen ticaret hacmine değindi.

Kopuz,TOBB olarak Türkiye'nin gümrük kapılarının modernizasyonunu üstlendiklerini hatırlatarak, modernize ettikleri gümrük kapılarında geçiş süresinin yarı yarıya azaldığını, geçiş hacminin 4 kat arttığını vurguladı.

Çalışmalarının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bütün dünyaya örnek gösterildiğini dile getiren Kopuz, benzer çalışmayı bölge ülkelerde de uygulamak istediklerini, bu şekilde ticaretin kolaylaşacağını ve ekonomiye entegrasyonun artacağını söyledi.

Kopuz, Bakü-Tiflis-Kars uluslararası demiryolunun bu yıl tamamlanacağını belirterek, böylece tarihi İpek Yolu'nun demiryolları üzerinden fiilen bağlanmış olacağını bildirdi. Başkan Yardımcısı Kopuz, bu konuda kendilerini birçok fırsatın beklediğini sözlerine ekledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.