Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerindeki güvenlik sorunu

Ortadoğu ve kuzey Afrika ülkelerindeki güvenlik sorunu
NATO Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri Birim Başkanı De Santis:- “Arap ülkeleri, ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulamaması durumunda yeni devrimlerle karşı karşıya kalabilir”

RABAT (AA) - NATO Siyasi İşler ve Güvenlik Politikası Bölümü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri Birim Başkanı Nicola De Santis, "Arap ülkeleri, ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulamaması durumunda yeni devrimlerle karşı karşıya kalabilir" dedi.

De Santis, Fas’ın başkenti Rabat’ta, Fas parlamentosu ile NATO Parlamenter Asamblesi tarafından düzenlenen konferansta, kalkınma olmadan sırf güvenlik önlemleriyle teröre çözüm bulunamayacağını söyledi.

Orta Doğu ve kuzey Afrika ülkelerinin kalkınmaya önem vermesi gerektiğini anlatan De Santis, "Arap ülkeleri, ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulamaması durumunda yeni devrimleriyle karşı karşıya kalabilir." ifadesini kullandı.

Tunus’ta 2010’da başlayan ve daha sonra başka ülkelere yayılan halk hareketlerine değinen De Santis, "Bunlar, Arap hükümetlerinin sağlamakta başarısız olduğu hürriyet, onur ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini talep ederek başlatıldı" diye konuştu.

De Santis, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi’ni, güvenliği yeniden sağlamak ve kurumları çalışır hale getirmesi için Libya’yı desteklemeye çağırdı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı düşünce kuruluşunda misafir araştırmacı olan Joseph Bahout da Suriye ile Irak’ta var olan gerginliğin Lübnan, Mısır ve bazı körfez ülkelerine sıçrayabileceğini savundu.

Fas Parlamento Başkanı Reşit et-Talibi el-İlmi ise sorunların çözülmemesi halinde Orta Doğu ve kuzey Afrika ülkelerinin gelecekte de küresel istikrarı tehdit edeceğini söyledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.