Osmanlıca da dijitalleşmeli

Osmanlıca da dijitalleşmeli
Türkiye Bilişim Derneği'nin 31. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara'da gerçekleşti. Kurultayda, kültür-sanat eserlerinin sayısallaştırılması kapsamında "Osmanlıca da OSR yazılımıyla artık dijitalleşmeli" çağrısı yapıldı.

Türkiye Bilişim Derneği'nin bu sene 31'sini gerçekleştirdiği Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX Ankara Bilişim Fuarı, 3 bin 500'e yakın katılımcı ile Ankara'da dört gün süren bir etkinlikte gerçekleşti. Bilişim 2014 Etkinliğinde sanat eserlerinin sayısallaştırılması dikkat çeken konulardan oldu. Kültür-sanat eserlerinin sayısallaştırılması olarak adlandırılan uzmanlık grubunda, Osmanlı'dan gelen telif hakkı gerektirmeyen öksüz eserlerin dijitalleştirilmesi için Osmanlı Türkçesi için de dünyadaki diğer diller gibi OSR yazılımının yapılması önerisi getirildi.

 

KÜLTÜREL MİRASI TANITIR

 

Konuyla ilgili konuşan Milli Kütüphane Bilgi İşlem Müdürü Hakan Kutlu, dünyada yaşayan dillerin tümü için dijital olarak okunmasını sağlayan OSR yazılımı geliştirildiğini vurguladı. 'Arapça'nın Farsça'nın OSR yazılımı var ama Osmanlıca'nın yok' değerlendirmesinde bulunan Kutlu, 'Osmanlıca OSR yazılımını yapıp uygularsak, o zaman biz ve dünya, tarihi ve kültürel mirasımızı tanıyabilecek, araştırabilecek' dedi.

 

HER SEKTÖR İÇİN UZMAN PROJESİ

 

Kurultay'da ayrıca, AB'nin teknoloji geleceğini belirleyen Sayısal Gündem 2020 stratejilerine paralel belirlenen 40 öncelikli başlık oluşturuldu. Bu kapsamda, Türkiye'de henüz uzmanı bulunmayan konularda uzman yetiştirmek için yaklaşık bin 500 uzman, Bilişim 2014 Kurultay'ında çalışmaya başladı.

 

Sivil bilişim ordusu kuruluyor

 

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, etkinliğe gönüllü olarak katılan bin 500 uzmanla, Türkiye'nin sivil bilişim ordusunu kurduklarını söyledi. AB'ye dijital uyumu kolaylaştıracak bir proje yaptıklarına değinen Menteş, 'Dernek çatısında çalışacak bu uzmanlık grupları, AB Sayısal Tek Pazar dahilindeki 136 hedefi takip edecek. Türkiye'nin dört bir yanından teknoloji ve bilişim politikalarında denetleme yapabilecek sivil bir inisiyatif görevi görecek" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.