Osmanlıca uzmanı eksikliği Makedonya tarihinin aydınlatılmasına engel

Osmanlıca uzmanı eksikliği Makedonya tarihinin aydınlatılmasına engel
Makedonya'da Osmanlıca bilen araştırmacı sayısının yetersiz olması, Osmanlı'nın yaklaşık beş asır hüküm sürdüğü ülkenin tarihinin aydınlatılmasını zorlaştırıyor- Makedonya Devlet Arşivleri Müdür Yardımcısı Lita: "Osmanlıca uzmanlarına ihtiyacımız var. Yet

ÜSKÜP (AA) - BEKİM LACİ - Makedonya'da Osmanlıca bilen tarihçi sayısının kısıtlı olması, yaklaşık beş asır Osmanlı hakimiyetinde bulunan ülkenin tarihinin aydınlatılmasını güçleştiriyor.

Makedonya hükümeti, bu açığın kapatılması için Osmanlıca üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi alacak öğrencilere burs verme kararı aldı. Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığının bu kararını değerlendiren uzmanlar, bölgeyle ilgili Osmanlı arşivlerinin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Makedonya Devlet Arşivlerinden Doç. Dr. Adnan Şerif, ülkede Osmanlıca bilenlere acilen ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, bölgenin yaklaşık beş asır boyunca Osmanlı idaresi altında bulunduğunu ve Osmanlıca uzmanları sayesinde bu döneme ait kaynakların incelenerek tarihin aydınlatılabileceğini ifade etti.

Şerif, Makedonya'nın bağımsızlığının ardından yapılan anlaşma kapsamında, Osmanlıca bilenlerin tespit ettiği Makedonya ile ilgili bazı belgelerin Türkiye'den getirildiğini belirtti. Şerif, dört yıl önce Türkiye ile Makedonya'daki kadastro kurumları arasında imzalanan anlaşmayla 2 milyon belge temin edildiğini anlatı.

Ülkede kendisi dahil Osmanlı diline ve tarihine hakim sadece iki uzman bulunduğuna işaret eden Şerif bu açığın kapatılması için Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Kadastro Kurumu ve Devlet Arşivlerinin talebiyle burs programının başlatıldığını bildirdi.

- "Osmanlıca uzmanlarına ihtiyacımız var"

Devlet Arşivleri Müdür Yardımcısı Kerim Lita da kendi kurumlarında Osmanlıca bilen sadece bir uzman bulunduğunu ifade ederek, "Birkaç Osmanlıca uzmanına ihtiyacımız var. Yetiştirilecek kadro, Osmanlı dönemi Arnavut tarihinin ve genel anlamda Balkanlar tarihinin açığa kavuşturulmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Arnavut Manevi ve Kültürel Mirası Koruma Enstitüsü Müdürü Skender Asani ise Eğitim ve Bilim Bakanlığının Osmanlıca eğitimi girişiminin ihtiyaçları tam olarak karşılayamayacağını savunarak, donanımlı uzman ve araştırmacı yerine dil eğitimine ağırlık verildiğini belirtti.

Asani, Enstitütü olarak Türkiye’deki kurumlarla işbirliği içerisinde Osmanlı üzerine çalışma programları yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Asani, Eğitim ve Bilim Bakanlığına girişimlerin birleştirilmesi ve araştırma programının teşvik edilmesini için öneride bulunduklarını aktararak, "Bunun etkisi çok yönlü olacak ve sadece Osmanlıca tercümanlarının yararına olmayacaktır. Bizim Osmanlı döneminin araştırılmasıyla ilgili programımızda, araştırmacı, dilin yanı sıra Osmanlı dönemine ait bilimsel çalışmalar hakkında da bilgi sahibi olacak" diye konuştu.

Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığının, Osmanlıca üzerine lisans ve yüksek lisans eğitimi görecek 20 öğrenciye burs verilmesi girişimi kapsamında, öğrenciler ile Bakanlık arasında, eğitimin ardından en az 10 yıl Makedonya’da çalışılacağına dair taahhüt imzalanması da öngörülüyor. Eğitimlerini başarıyla tamamlayacak öğrencilere, Makedonya’ya döndüklerinde Devlet Arşivleri, Ulusal Tarih Enstitüsü, Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi gibi kurumlarda iş garantisi de veriliyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.