Osmanlı'nın savaş aletlerini gençlere tanıtıyor

Osmanlı'nın savaş aletlerini gençlere tanıtıyor
Osmanlı dönemini yansıtan dizilerden etkilenen Kütahya'nın son bakırcılarından Mehmet Delibaş, zamanın askerlerinin kullandığı miğfer, kalkan, gürz gibi savaş aletlerinin benzerlerini üreterek iş yerinde sergiliyor

KÜTAHYA (AA) - Kütahya'da bakırcılık mesleğinin son temsilcilerinden Mehmet Delibaş, Osmanlı'yı konu alan dizilerin ilgi görmesi üzerine o dönemde kullanılan savaş aletlerinin benzerini bakırdan yaparak genç nesillerin tanımasını sağlıyor.

Bakırcılar Çarşısı'nda 15 metrekarelik iş yeri bulunan Delibaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır sürdürmeye çalıştığı mesleğinin eski parlak günlerini geride bıraktığını söyledi.

Son dönemde bakır mutfak gereçleri yerine hediyelik eşya ürettiğini belirten Delibaş, bakırcılığın geldiği yerin üzücü olduğunu dile getirdi.

Mesleğini yeniden canlandırmaya çalıştığın anlatan Delibaş, hem bakırcılığa dikkati çekmek hem de Osmanlı kültürünü genç nesillere tanıtmak için dönemin savaş aletlerinin birebir benzerinin yapımına başladığını ifade etti. Delibaş, bakırdan yaptığı aletler ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Bunlar ana kültürümüzün, Osmanlı'nın savaş aletleridir. Bunları yeni neslin görmesi için yapıyorum. İş yerime gelen, dükkanımın önünden geçen insanların, çocukların, gençlerin, ecdadımızın kullandığı miğferleri, kalkanları, gürzleri ne maksatla ve nerede kullandığını görmelerini istiyorum. Son zamanlarda Osmanlı ile ilgili diziler ve filmler çekilmeye başlandı. Bu aletleri o dizi ve filmlerde görüyorlar. O gürzleri, kalkanları, miğferleri burada birebir görüp dokunma hatta kullanma durumlarının olduğunu göstermek beni mutlu ediyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.