Otomobil kullanımında ezberleri bozacak uygulama

Otomobil kullanımında ezberleri bozacak uygulama
TÜBİTAK tarafından desteklenen Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek

ANKARA (AA) - TÜBİTAK tarafından desteklenen Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek. Sistem, sürücülerin yanında, otomotiv üreticilerinden şehir bölge planlamacılara, akaryakıt dağıtıcılarından sigorta şirketlerine, araç kiralamadan filo hizmetlerine geniş bir yelpazede katma değerli çözümlere kapı aralayacak.

Girişimciler Ümit Çavuş Büyükşahin, Zafer Arıcan ve Engin Tola, Akıllı Yol Bilgisayarı Projesi ile ODTÜ Teknokent'in de desteğiyle TÜBİTAK'ın Bireysel Genç Girişim Programı'ndan yararlanmaya hak kazandı.

Proje, büyük veri ve bulut bilişim teknolojilerini kullanarak, araç verilerinin toplanıp hem sürücüler hem de otomotiv endüstrisiyle ilgili tüm şirket ve kurumlar için değerli bilgi ve analizler sunmayı hedefliyor.

Türkiye’de yaklaşık 20 milyon, dünyada 1,2 milyar araç üzerinde her saniye veriler üretiliyor. Bu verilerle şu an için sadece araç içindeki yol bilgisayarları tarafından çok sınırlı ölçüde sürücülere bilgi sağlanıyor. Proje ile sürücüler basit bir okuyucu cihaz ve akıllı telefonlarıyla çok daha kapsamlı verilere ulaşabilecek. Büyük veri ve bulut bilişim teknolojileri kullanılarak toplanacak araç verileri, değerli bilgi ve analizlere dönüştürülecek. Örneğin şu anda sürücüler sadece belli bir zaman aralığında kendi araçlarının yakıt tüketimlerini görürken, bu sistemle belli bir güzergahta, kendi araçlarının modelindeki diğer araçların ortalama yakıt tüketimlerine de ulaşabilecek.

Hayat kolaylaşacak, verimlilik artacak

Proje kapsamında, mobil bir telefon uygulaması geliştirilerek, on-board diagnostic (OBD) sayesinde alınan veriler, büyük-veri sistemine otomatik aktarılacak. Android ve iOS platformlarında çalışacak bir akıllı telefon uygulaması ürün olarak pazara sürülecek. Bu akıllı telefon uygulaması, araçlardaki OBD cihazları ile iletişim kurarak hem araç hakkındaki performans değerlerini kişiye özel ekranlarda son kullanıcıya gösterecek, hem de bu verilerin analiz edilip, anlamlandırılması için büyük-veri sistemine göndermekle sorumlu olacak.

Bu noktada akıllı telefon uygulaması basic ve pro olarak iki versiyonda uygulama marketlerine konulacak. Basic versiyonda, şu an marketlerde hali hazırda olan ürünler gibi OBD cihazlarından alınan veriler görselleştirilerek son kullanıcıya sunulacak.

Pro versiyonunda ise bunlara ek olarak, büyük-veri sistemindeki analizi yapılan veriler kişiye özgü analizler, akıllı önermeler şeklinde sunulacak. Yine aynı müşteri grubu için bu uygulamayı yükleyen son kullanıcılara, uygulama içi servislerle üyelik hizmetleri verilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.