Otomobil piyasası hareketlendi

Otomobil piyasası hareketlendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin açıklamaları sonrası yaşanan dövizdeki sert düşüş, neredeyse sıfır araç fiyatına satılan ikinci el araçlarda da fiyat güncellemesine sebep olacak

Geçtiğimiz yılın mart ayında otomobil sektöründe başlayan çip krizi sebebiyle bir süre otomobil üretilmemiş ve sıfır araç tedariğinde yaşanan sorunlarla birlikte ikinci el piyasasında da yükseliş yaşanmıştı. Tüm bunlara eklenen dövizdeki dalgalanma ile birlikte ikinci elde fiyatların fahiş oranlara gelmesiyle araç satışları da durma noktasına gelmişti. Ancak önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide yeni önlem paketini açıklamasının ardından döviz kurlarında yaşanan sert düşüş sonrası dün sıfır otomobil markaları indirime gitti. Bazı markalar yüzde 10-11’lere varan indirimler yaparken bu indirimlerin önümüzdeki günlerde yüzde 20’lere varacağı öngörülüyor.

adem-uzman.jpg

UZMAN: ARAÇ PİYASASI ESKİ DENGESİNE GELECEK

Sıfır araçta yaşanan bu gelişmelerin ikinci el araçlara da yansıyacağı belirtilirken, uzmanlar fiyatların yükseliş trendinin durduğunu ve kısa sürede piyasanın eski sakinliğine kavuşacağını söylüyor. Doların düşmesiyle araç alım satımında eski dengenin kurulacağını ifade eden Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Adem Uzman, “Sıfır araç fiyatları anlık bir yükseliş trendine girmişti. Bu süreçte zaten hem fiyatların uçuk rakamlara varması hem de tedarik sıkıntısından ötürü insanlar sıfır araç almakta zorlanıyordu. Sıfır alamayan çoğu vatandaşta ikinci ele yöneldi. Fakat burada da fiyatlar haliyle yükseldi. Şimdi dövizdeki bu yeni düşüşle birlikte araç piyasaları artık yavaş yavaş eski dengesine gelecektir. Yani bizim beklentimiz bu yönde. Bu süreçte ikinci el araç almak isteyenlerin de biraz bekleyip piyasayı görmesini de tavsiye ediyoruz tabi” dedi.

YÜZDE 15-20’LERE VARAN İNDİRİMLERİN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Sıfır araçta halen devam eden tedarik sıkıntısının çözüme kavuşmasının ardından bu indirimlerin daha da faydalı olacağının altını çizen Uzman, “Yani şu an için sıfır araçta bir indirim yapılıyor evet ama hala piyasada sıfır araç yok maalesef. O yüzden indirimler bu sorun aşıldıktan sonra elimizi daha çok rahatlatacaktır. Ondan sonra da zaten ikinci el araçta yüzde 15-20’lere varan indirimlerin olacağını düşünüyoruz. Çünkü fiyatlar balon olmuştu. Piyasada her şey de olduğu gibi bu alanda da çok fazla fahiş fiyatlar göze çarpıyordu. Özellikle internet ortamında araç satılması fahiş fiyatlara büyük etken. Çünkü insanlar güncel fiyatlar için oraya bakıyor. Orada verilen fiyata göre, ‘Bu araç bu fiyataysa benim arabam daha yüksektir’ deyip kendince fiyatlama yapıyor. Onu gören başka biri daha yüksek fiyat veriyor derken piyasada daralma olması ile birlikte fiyatlar birden balon oldu” diye konuştu.

abdullah-acibadem.jpg

ACIBADEM: FİYATLAR NEREDEYSE GÜNLÜK DEĞİŞTİ

Otomotiv sektörünün pandemi ile başlayan bir süreçte farklı bir duruma geldiğini belirten Acıbadem Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Acıbadem, “2020 yılının kasım ayına kadar adeta yatırımcılar açısından en kazançlı yatırım olduğunu gösterdi. Sektöre epey esnaf kazandırdı. 2020 yılı öncesi bayilerde satılmayan bekleyen araçlarda pandemi ile birlikte stokların bitmesi yeni üretilen araçların bu sırada satılmasına sebep oldu. 2020 kasım ayından sonra bayilere araçların kısmen gelmesiyle 2. elin yavaşlaması fiyatların yüzde 10’a kadar gerilemesi sebep oldu. Bu yılın 5. ayı ile otomotiv sektörü tekrar atağa geçerek araçlar haftalık nerdeyse günlük rakamlar değişti” diye konuştu.

ŞU AN BEKLEYİŞ VAR

“Dünyada çip krizi vesaire derken tamamen üretim kısıtlaması ile yok satılan araçlar dövizin etkisiyle fiyatları katladı” diyen Acıbadem, “İnternet şirketleri farklı şirketler adeta ülkede araba toplamaya stok yapmaya başladı. Sıfır satan bayiler adeta x kiralama şirketleri kurarak şirketlerine aktardıkları araçları karaborsa olarak sattılar. Geçen hafta fiyat güncellemesi yapan sıfır satan markalar Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla adeta tepetaklak inen dövizden dün bugün sıfır satan bayiler tekrar güncelleme yaptı. Geçen haftaki listeye göre yüzde 10-20 arası fiyatları geri çektiler. Ama bu 2. el araç fiyatlarına henüz yansımadı. Çünkü sıfır araç hiç bir markada yok. Dövizin düşmesi ile internet sitelerinde 3 gündür 100 bine yakın eklenen ilan var stok için alanların paniği ile satmayıp beklettikleri araçlar yavaştan satışa ilana geçiyor. Devletin bu işi normalleştirmesi alınan araçların alanlardan aracı ne için aldığı noktasında araştırma yapması ve en kısa zaman da otomotiv galerileri için yürürlüğe girecek yetki belgesinin acilen yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu arada galerici esnaflar aldığı araçları satmaya korkuyor. Çünkü sattığı araçları tekrar yerine alamıyorlar” dedi. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.