Otomotiv sektörünün lider ismi; Acıbadem Otomotiv

Otomotiv sektörünün lider ismi; Acıbadem Otomotiv
Acıbadem Otomotiv işletme sahibi Abdullah Acıbadem, 2001 yılından bu yana otomotiv sektörünün lider isimleri arasında yerini koruyor.

Acıbadem Otomotiv işletme sahibi Abdullah Acıbadem, 2001 yılından bu yana otomotiv sektörünün lider isimleri arasında yerini koruyor. Aile şirketi olan Acıbadem Otomotiv’de çoğunluklu hafif ticari araç satımı yapılırken bunun yanında binek araçlar ve kısım kısım büyük araçlar da mevcut.

“KENDİ ARAÇLARIMIZIN BAKIMINI YAPIYORUZ”

Diğer otomotiv firmalarına göre farklı olduklarını dile getiren Acıbadem şöyle konuştu, “Diğer firmalara göre artımız, biz kendi araçlarımızın bakımlarını binamızın altında kaporta boya servisimiz var. Bu işlemleri orada yapıyoruz. Dışarı bağımlılığımız normal galericiye göre belki yüzde 25 diyebiliriz.” Dedi.

“KAYITSIZLARI SAYAMIYORUZ”

Otomotiv sektörünü değerlendiren Acıbadem, “Otomotiv sektörü son zamanların en çok yatırım aracı olan bir sektör haline geldi. Sektöre girişler misliyle arttı. Baktığımız zaman bu sektörü ek iş olarak yapanlar neredeyse yüzde 60 civarında. Konya merkezde yaklaşık resmi kayıtlı olarak bin tane esnaf odasında kaydımız var. 500 civarında da Ticaret Odası’nda var. Yani 1500 kayıtlı var ama kayıtsızları sayamıyoruz.” Diye konuştu.

dsc-2075-001.jpg

“ÖTV HİÇBİR ŞEKİLDE DÜŞMEZ”

En çok merak edilen soruların da yanıtını okuyucularımız için paylaşan Acıbadem, fiyatlarla alakalı bilgi verdi. Acıbadem ifadesinde şunları söyledi; “Sektörle alakalı fiyatlar düşer mi çıkar mı hep böyle ikilem var. Son zamanda internet ortamında dönen zaman zaman Maliye Bakanının açıklaması var. ÖTV ile alakalı düzenleme.. Şunu söyleyelim ki ÖTV hiçbir şekilde düşmez. Niye? Araç yok zaten. Olmayan bir aracın ÖTV sini düşürsek ne. Ülkeye giren araç kısıtlı. Kısıtlı olunca gelen araçlar da tatlandırılarak satılıyor. Bayiler aracı rakamın yüzde 10-15 daha fazlasına satıyorlar. Konya’da da yapanlar var. Hazine ve Maliye Bakanımızın yaptığı açıklamada ÖTV matrahıyla alakalı bir düzenleme olacağını söyleniyor. Oda neden? Belki küçük segmentteki arabalarda çok hafiften bir düşeme olayı olabilir ama özellikle büyük segmentde bu rakam düşeceği yerde artacağını düşünüyorum. Çünkü katlayacak. Hiç bir şekilde fiyatın düşeceğini düşünmüyoruz.”

“İNTERNET SİTELERİ ESNAFIN İŞİNİ ZORLAŞTIRDI”

Sahibinden.com gibi sitelerin piyasayı yükselttiğine de değinen Acıbadem, “Şu an en büyük sıkıntı sahibinden.com formatındaki internet portalları.Burası piyasayı en çok yükselten unsurlardan bir tanesi. Siz aracınızı internete giriyorsunuz bakıyorsunuz emsal aramaya. Örneğin rakamı 300 bin lira. Km vs yazıyor. Siz diyorsunuz ki benim arabam daha temiz. 320’ye atıyorsunuz. Sizin arabayı gören bir sonraki 330 atıyor. Böyle rakam hep yükseliyor. Yani bu gibi siteler araç piyasasını belirleyen bir unsur oldu. Özellikle son 2 yılda. Ama şu anda biz bu işi yaptığımız halde şu anda bile emin olamayıp internet piyasasını analiz etmek için bu sitelerden takip ediyoruz. Tamamen fiyat belirleyici bir unsur haline geldi. Esnafın işini de çok zorlaştırdı. Esnaf üzerinde ciddi anlamda yük var. Oda başkanı olarak bana yansıyan durumu söyleyeyim, kiracı ve dükkan sahibi arasına girmek zorunda kalıyorum. Esnaf açısından baktığımız zaman kira ödüyor yanında personel çalıştırıyor, SGK’sını ödüyor vergi vs. Esnafın işi gerçekten zor. Biz esnafın hakkını korumak için dışardaki al satçılar merdiven altı galericilik yapanların engellenmesini istiyoruz. Bunla alakalı da üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz, şikâyette bulunuyoruz.” İfadelerine yer verdi.

ekran-goruntusu-2022-12-02-083638-001.jpg

“2023 OTOMOTİV PİYASASI TOGG İLE ALAKALI”

2023 otomotiv piyasasının tamamen TOGG ile alakalı olduğunu kaydeden Acıbadem, “Şu an Avrupa’da bir enerji krizi var. Ciddi anlamda üretimler zayıf. İnsanlar ısınma problemi yaşıyor. Türkiye’den kaçanların çoğu üretimi yeniden Türkiye’ye taşıyacaklar. Türkiye enerji üssü olacak. Avrupa bundan sonra tamamen vazgeçemeyecek. Çünkü Türkiye onlar için en yakın konumda. En yakın tedarikçi olacak. 2023-24 Türkiye’nin yüzyılının başlangıcı olacak. Bu bir gerçek. Birileri kabul etse de etmese de.” Dedi.

“AŞAĞI YÖNLÜ BİR HAREKET MÜMKÜN DEĞİL”

Araç fiyatlarında aşağı yönlü bir hareketin mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Acıbadem, “Aşağı inme durumunun imkânı yok olmaz. Bunun özellikle nedeni kurda yaşanan hareketlilik. Kurban bayramından bu tarafa otomobil sektörü yavaş gidiyor. Bayilerdeki araç fiyatları 0 araç fiyatları hiç biri bir önceki aya göre aynı değil. Sürekli zam geliyor. Araç az geldiği, arz talep de fazla olduğu için bayideki araç satan firmalar bunu birçoğu personel üzerinen yapıyor. Bu rakamlar lüks araçlarda abartısız 600 700 bin liralara kadar çıkıyor.” Diye konuştu.

“YÜZDE 500 ARTTI”

Pandemi sonrası araç piyasasının yüzde 500 arttığını söyleyen Acıbadem şunlar söyledi; “Gayrimenkule baktığımız zaman acil paraya döndüreceği zaman onun alıcısı daha kısıtlı oluyor. Bir vatandaş en kolay neyi alır? Arabayı. Neyi satar? Arabayı satar. Aracı abartı bir şekilde internete atmadığınız, yüzde 5 10 gibi bir oranla attığınız zaman dakikalar içerisinde satabilirsiniz aracınızı. Pandemi öncesiyle şimdiye baktığımız zaman 31 aylık bir zamanda araç fiyatlarında yüzde 500 gibi bir artış var. Yüzde 500 artış olunca vatandaş para duracağına arabam dursun diyor. Ama 3 yıl öncesinde vatandaş arabayı durduramıyordu. Fazla arabanın neden vergisini ödeyeyim neden muayene vize ile uğraşayım gibi düşüncelere sahipti ama bugün kenarda dursun mantığı var. Para duracağına aracın fiyatı yükseliyor. Daha da artacak. Bu mantık var. Kenarda bekleyen 10 binlerce araba var. Bunun önüne geçebilmek için Ticaret İl Müdürlüğü ile sürekli görüşüyoruz. Denetleme yapılıyor.Bizde üzerimize düşen görevi yerine getirerek esnafımızın daima yanında olmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı. Mine Doruatlı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.