"Oturma izni olmadan Gürcistan'dan araba almak yasa dışı"

"Oturma izni olmadan Gürcistan'dan araba almak yasa dışı"
Uygun fiyatları nedeniyle ilgi odağı haline gelen Gürcistan'dan, bu ülkede oturma izni olmaksızın alınan araçlar, Türkiye'ye sokulduğunda sahiplerinin mağduriyet yaşamasına neden oluyor- Türkiye'de yapılan denetimlerde kişinin oturma izninin olmadığının t

TRABZON (AA) - HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Türk vatandaşlarının Gürcistan'dan alıp yurda soktukları araçlar, zorunlu şartların yerine getirilmemesi halinde mağduriyetlere neden olabiliyor.

Uygun fiyat ve donanım seçenekleriyle son yıllarda ilgi odağı olan Gürcistan araç piyasası, ülkede çoğunluğu Türk olan oto galericilerin için yeni bir gelir kapısı haline gelmiş durumda. Lüks otomobilleri Türkiye'ye göre neredeyse yarı fiyatına satışa sunan bazı oto galericiler, sosyal paylaşım siteleri üzerinden Türk vatandaşlarına kolaylıkla ulaşıyor.

Aracın özellikleri, durumu ve fiyatı hakkında bu sitelerden bilgi edinen vatandaşlar satıcıyla irtibata geçiyor. Genellikle dolar üzerinden satışı yapılan araçlardan beğendiğini almak için Batum'a giderek galericilerle görüşenler, ardından istenilen ücreti vererek gerekli işlemleri gerçekleştiriyor.

Bu aşamada aracın sınır kapısından çıkışında sıkıntı yaşanmaması için genellikle satışı yapılan araç, ülkede oturma iznine sahip bir kişinin üzerine kayıt ediliyor. Sınır kapısından da bu şekilde çıkartılan araç, böylelikle Türkiye'ye giriş yapmış oluyor.

Gürcistan yasalarına göre satış işlemlerinin uygun şekilde yapılmasına rağmen, vatandaşlar Türkiye'de herhangi bir trafik denetiminde binlerce dolar ödedikleri otomobillerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliyor. Çünkü bu araçların yurt içinde kullanılabilmesi için sahiplerinin Gürcistan'da oturma izni almış olmaları gerekiyor. Kontrollerde araç sahibinin yurt dışında yaşamadığı ve oturma izninin de bulunmadığının tespiti halinde araca trafik ekiplerince el konularak kişi hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araç alımındaki bu kolaylığın sadece yurt dışında yaşayan ve geçici süreyle Türkiye'ye gelen vatandaşlar için olduğunu söyledi.

Daha önceden yurt dışından getirilen araçların Türkiye'de 6 ay süreyle bulunabildiğini, ancak son düzenlemeyle bu sürenin 2 yıla çıkarıldığını belirten Temizkan, şöyle devam etti:

"Gürcistan başta olmak üzere diğer ülkelerden arabayla gelebilecek durumda olan vatandaşlarımız 2 yıl boyunca otomobilini kullanabiliyor. Bu süre sonunda da Türkiye'den aracın çıkarılması gerekiyor. Yani yurt dışından araç alımı Türkiye'de yaşayan vatandaşlarımıza yönelik değil. Maalesef burada araba satan bazı yerler vatandaşlarımızı yanlış bilgilendirerek araba satın almalarına ve bir şekilde Türkiye'ye sokarak kullanmalarına ön ayak oluyorlar. Oturma izni olmadan Gürcistan'dan araba almak yasa dışı."

- "Kimsenin sözüne inanmasınlar, dolandırılmasınlar"

Temizkan, bu araçların Türkiye'deki trafik denetimlerinde tespit edildiğine ve yasalara göre gerekli işlemlerin yapıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Türkiye'de bu araçlar trafikte tespit edildiği zaman araba sahibinin yurt dışında yaşayıp yaşamadığına bakılıyor. Bu tespit edildiğinde ve araç almaya hakkı olmadığı anlaşıldığında arabaya yurt dışına çekilmek üzere el konuluyor ve o kişi hakkında işlem yapılıyor. Biz biraz daha iyi arabaya binebilmek ve 5-10 bin lira kazanabilmek için vatandaşlarımızın bu riske girmesini istemiyoruz. Eğer hakları varsa, kanuni şartları taşıyorlarsa bunu yapsınlar ama kesinlikle kimsenin sözüne inanmasınlar ve dolandırılmasınlar."

El konulan araçların Gürcistan'a getirildiğinde, 10 liraya alınmışsa ancak 2 liraya satılabildiğini dile getiren Temizkan, "En temel kural, arabanın çıkışından itibaren kişinin geriye dönük 185 gün oturma izninin olması. Eğer vatandaşlarımız bunu taşımıyorsa araç alarak Türkiye'ye götürüp kullanma hakkına da sahip değil." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.