Oyuncakçılar Derneği Başkanı Yürür: "sektör Online Satışta Tedarik Sıkıntısını Hissetmedi"

Oyuncakçılar Derneği Başkanı Yürür: "sektör Online Satışta Tedarik Sıkıntısını Hissetmedi"
"Bugünlerde perakende noktalarının kapalı olması ve sadece online satışlar yapılmasından dolayı tedarik sıkıntısı çok fazla hissedilmiyor ama bu kriz bitip de hayat normale döndüğünde önemli bir problem olarak karşımıza çıkacak"- "Çin‘de üretim yavaş yavaş başlıyor ama her şeyin normal haline gelmesi uzun zaman alacak. Ayrıca gemi taşımacılığı ücretleri çok yükseldi. Bu nedenle de hareket durdu"- "Ekonomik açıdan şirketler için yapılabilecek tek şey devletimizin öngördüğü koronavirüs destek tedbirlerinden f

İSTANBUL (AA) - MEHMET FATİH ERDOĞDU - Oyuncakçılar Derneği Başkanı ve Esin Yürür, koronavirüs salgınıyla birlikte oyuncak sektöründe Uzakdoğu kaynaklı ürün ve yedek parça ithalatında sıkıntı yaşandığına işaret ederek, "Tedarik sorunu yaşanıyor ve ilerleyen günlerde daha da yoğun yaşanmasını bekliyoruz. Bugünlerde perakende noktaların kapalı olması ve sadece online satışlar yapılmasından dolayı bu sıkıntı çok fazla hissedilmiyor ama bu kriz bitip de hayat normale döndüğünde tedarik önemli bir problem olarak karşımıza çıkacak." dedi.

Yürür, koronavirüs salgınının ilk ortaya çıktığı Uzakdoğu'dan yoğun ithalat gerçekleştiren oyuncak sektörünün durumuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Tedarikte yaşanan sıkıntının sadece Çin değil Avrupa’dan gelen ürünler için de aynı duruma geldiğini belirten Yürür, "Tedarik sorunu yaşanıyor ve ilerleyen günlerde daha da yoğun yaşanmasını bekliyoruz. Bugünlerde perakende noktaların kapalı olması ve sadece online satışlar yapılmasından dolayı bu sıkıntı çok fazla hissedilmiyor ama bu kriz bitip de hayat normale döndüğünde tedarik önemli bir problem olarak karşımıza çıkacak. Çin‘de üretim yavaş yavaş başlıyor ama her şeyin normal haline gelmesi uzun zaman alacak. Ayrıca gemi taşımacılığı ücretleri çok yükseldi. Bu nedenle de hareket durdu." ifadelerini kullandı.

- "Firmaların internet üzerinden satışla yaşaması mümkün değil"

Oyuncak sektöründe perakende satışların şu an durma aşamasına geldiğini ve sadece online satış yapılabildiğini kaydeden Yürür, şunları söyledi:

"Firmaların internet üzerinden satışla yaşayabilmesi mümkün değil. İthalatı azaltacak gibi görünen bu sürecin imalatı teoride destekler görünse de imalat yapan firmalarımızın ham madde, yarı mamul ve yedek parça ithalatı da durduğu için uygulamada öyle olmuyor. Bunun dışında yerli üretim ancak belirli alanlarda olabildiği için sektörün ihtiyacının önemli kısmını bu yolla karşılamak çok gerçekçi değil. Türkiye’de üretimin artmasının en önemli yolu ihracat imkanlarının gelişmesiyle olabilir."

Dünya genelinde ticarette yaşanan sıkıntının her ülkede hissedileceğine dikkati çeken Yürür, "Koronavirüs salgını nedeniyle içinde bulunduğumuz koşullarda tüm dünya içine kapandığı için dış pazar diye bir şey maalesef kalmadı. Bugünlerin geçmesini beklemekten başka çaremiz gözükmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Depolar ve ofisler düzenli dezenfekte ediliyor"

Yürür, şu anda tüm perakende sektöründe olduğu gibi önce sağlık gelir düşüncesiyle oyuncak satış noktalarının hemen hepsinin kapalı kaldığını kaydetti.

Firmaların personel sayısını eksilterek yada çoğunlukla evden çalışarak bu günleri geçirmeye çalıştığını belirten Yürür, "Depolar ve ofisler düzenli olarak dezenfekte ediliyor. Ekonomik açıdan şirketler için yapılabilecek tek şey devletimizin öngördüğü koronavirüs destek tedbirlerinden faydalanarak şirket maliyetlerini olabildiğince küçültmek ve kendini korumak yönünde. Ticari hayat yeniden başladığında halen varlığımızı sürdürebiliyor olmak tek amacımız." şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.