Özbekistan Ve Tacikistan Arasında Hidroelektrik Santrali Görüşmeleri

Özbekistan Ve Tacikistan Arasında Hidroelektrik Santrali Görüşmeleri
Tacikistan'ın inşa etmek istediği Rogun Hidroelektrik Santrali projesine bölgede su sorunu yaratacağı endişesiyle daha önce karşı çıkan Özbekistan, bu konuyla ilgili kurulacak ortak komisyonda yer alacağını duyurdu

TAŞKENT (AA) - Özbekistan ile Tacikistan yeni inşa edilecek hidroelektrik santralleriyle ilgili ortak komisyon kuracak.

Tacikistan'ın inşa etmek istediği 335 metre yüksekliğindeki Rogun Hidroelektrik Santrali projesine bölgede su sorunu yaratacağı endişesiyle daha önce karşı çıkan Özbekistan, şimdi bu konuyla ilgili kurulacak ortak komisyonda yer alacağını açıkladı.

Özbekistan Su İşleri Bakanı Şavkat Hamrayev, Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in Tacikistan'a resmi ziyaretine ilişkin basına değerlendirmelerde bulundu.

Hamrayev, ülkesi ile Tacikistan'ın Amuderya ve Sirderya ırmaklarının sularını birlikte kullanmakta olduklarını kaydederek, bu çerçevede sınır aşan su kaynaklarının kullanılmasında uluslararası normlara riayet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hamrayev, Mirziyoyev'in Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında iki ülkenin sınır aşan ırmakların su kaynaklarının ortak kullanımına ilişkin mutabakat sağlandığını ifade ederek, ayrıca bu ırmaklarda kurulacak hidroelektrik santrallerle ilgili ortak komisyonun da kurulması konusunda anlaştıklarını dile getirdi.

Bu kararın sadece iki ülkenin değil, belki de tüm bölge ekonomisinin kalkınması için büyük bir katkıda bulunacağını kaydeden Hamrayev, “Örneğin, Rogun hidroelektrik santralinde çok fazla su birikecekse, kuraklık olan yıllarda kuraklığın akibetlerinin yumuşatılmasında bu sulardan istifade edilecektir." diye konuştu.

Hamrayev, Tacikistan'ın Rogun Hidroeletrik Santrali'ndeki suyun Özbekistan ile anlaşarak gerekli zamanda ve miktarda salıverileceğini ifade ederek, yeni kurulmakta olan santralin bölgenin elektrik enerjisine olan talebi karşılayacağını sözlerine ekledi.

Tarım arazilerini Amuderya ve Sirderya ile sulayan Özbekistan, Tacikistan'ın inşa etmek istediği Rogun Hidroelektrik Santrali projesine bölgede su sorunu yaratacağı endişesiyle karşı çıkmış ve bu konu iki ülke arasında uzun yıllar ciddi sorun yaratmıştı.

Sorun, Eylül 2016'da Mirziyoyev'in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aşılmaya başlanmıştı.

Son olarak Mirziyoyev'ın 9-10 Mart'ta Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında su-enerji kaynaklarının ortak kullanımına ilişkin anlaşma imzalandı.

İki ülke devlet başkanları tarafından imzalanan ortak bildiride de Özbekistan'ın uluslararası normlara ve standartlara riayet edilmesi durumunda Tacikistan'daki hidroelektrik santral projelerinde yer alabileceği bildirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.