Pakistan'da "kadın haklarını koruma yasası" tartışması

Pakistan'da "kadın haklarını koruma yasası" tartışması
Pakistan'ın Pencap eyaletinde geçen hafta kabul edilen kadınların aile içi, psikolojik ve cinsel şiddetten korunmasını amaçlayan yasa, ülkedeki bazı dini grupların tepkisini çekti

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'ın Pencap eyaletinde kabul edilen "kadın haklarını koruma yasasını" ülkedeki bazı dini gruplar tepkiyle karşıladı.

Eyalet meclisinde geçen hafta kabul edilen ve kadınların aile içi, psikolojik ve cinsel şiddetten korunmasını öngören yasa İslam dininin bazı kurallarıyla uyuşmadığı gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi oldu.

Yasa, kadınlara olası bir saldırı ya da taciz halinde acil ulaşılmak üzere bir telefon hattı ile korunma evleri oluşturulmasını içeriyor. Birtakım dini liderler ise yasayı kınayarak, Kur'an ve Pakistan Anayasası ile uyuşmadığını öne sürdü.

Pakistan'ın önde gelen dini hareketlerinden İslam Uleması Cemiyeti (JUI) lideri Fazlur Rehman da yasayı eleştirenler arasında. Yerel medyaya konuşan Rehman, kadın hakları koruma yasasının "erkekleri tehlikeye attığını" öne sürdü. Rehman, ayrıca yasanın Pakistan'ı "Yeniden Batı'nın kölesi yapacağını" iddia etti.

Pakistan İslam İdeoloji Konseyi Başkanı Muhammed Han Şirani ise düzenlediği basın toplantısında, "Yasa başlı başına hatalı" diyerek, yasayı "İslam dışı" olarak nitelendirdi.

- Yeni yasada "hapis cezası" bulunuyor

Pencap Eyalet Meclisince kabul edilen yeni yasa kapsamında, kadına şiddet veya taciz şikayetlerinin inceleneceği bölgesel kurullar oluşturulacak. Kadına şiddeti önlemeye yönelik akıllı elektronik bileklik ve takip sistemi kullanılacak.

Bunun yanı sıra kadına şiddet veya taciz uygulayanlara bir ila iki yıl hapis cezası verilebilecek.

Kadın haklarını savunan sivil toplum örgütü Aurat Foundation'a göre, Pencap eyaletinde 2013'te 5 bin 800 kadına şiddet vakası bulunuyordu. Aynı rapora göre, bu rakam Pakistan genelindeki kadına şiddet vakalarının yüzde 74'ünü oluşturuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.